Slané chroupání, jen tak na chuť….kupovanému jsme už dávno odvykli, peču doma.
S různými obměnami, měním tvary, příchutě – téměř pokaždé toto drobné pečivo mizí velikou rychlostí.

Slaninové tyčky jsem tvarovala jako Valentýnky, ale část nechala i jako obyčejné tyčinky. Pěkně by vypadaly i jako preclíky.

Suroviny:

100 g vody
50 g anglické slaniny (uzeného boku)
3/4 – 1 lžička soli
190-200 g hladké mouky
5-7 g droždí

Slaninové křupavé tyčky

Postup:

droždí rozmícháme ve vodě se lžící mouky z odváženého množství a necháme zmladit.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi ji pomalu osmažíme. Vychladlou ji zároveň se zbytkem mouky a solí přidáme ke kvásku a vymícháme těsto.

Slaninové křupavé tyčky

-obyčejné tyčky-

Po kratším nakynutí (20 minut) těsto propracujeme, rozválíme na plát a nakrájíme tyčky.
Z dvojitých tyček uděláme srdíčka, jednoduché jen zkroutíme a všechny dáme kynout na plech.

Než se vyhřeje trouba na 210°c, stihnou tyčky nakynout. Potřeme je vodou (nebo trochou rozšlehaného vejce), sypneme sezamem a upečeme.

Slaninové křupavé tyčky