Potkala jsem někde na netu (pravděpodobně ruské stránky) – a moc se mi líbil. Jednoduchý a velice efektní už od pohledu – vyzkoušejte ;-)
Použila jsem popsané těsto, ze kterého byly dva věnce, ale můžete použít jakékoliv svoje vyzkoušené tvárné kynuté těsto, třeba i sladké mazancové.
Suroviny:
300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
14 g droždí
= 2 kusy
Postup:
ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na dva díly = dva budoucí věnce.
Každý z nich rozdělíme na tři části, z nichž uválíme stějně silné i dlouhé prameny. Zformujeme podle fotografie níže….
Dva prameny stočíme v jeden a spojíme mu konce (pokud je třeba, úplné konečky jim seřízneme, aby lépe přiléhaly k sobě, odřezky upečeme na plechu vedle věnce),
Třetím pramenem věnec obtočíme a také mu spojíme konce.
Necháme dobře nakynout, potřeme vejcem, můžeme posypat semínky a dozlatova upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 25-30 min).
Napsat komentář