Potkala jsem někde na netu (pravděpodobně ruské stránky) – a moc se mi líbil. Jednoduchý a velice efektní už od pohledu – vyzkoušejte 😉

Použila jsem popsané těsto, ze kterého byly dva věnce, ale můžete použít jakékoliv svoje vyzkoušené tvárné kynuté těsto, třeba i sladké mazancové.

Suroviny:

300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
14 g droždí

= 2 kusy

Slaný věnec

Postup:

ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na dva díly = dva budoucí věnce.
Každý z nich rozdělíme na tři části, z nichž uválíme stějně silné i dlouhé prameny. Zformujeme podle fotografie níže….
Slaný věnec

Dva prameny stočíme v jeden a spojíme mu konce (pokud je třeba, úplné konečky jim seřízneme, aby lépe přiléhaly k sobě, odřezky upečeme na plechu vedle věnce),
Třetím pramenem věnec obtočíme a také mu spojíme konce.

Slaný věnec

Necháme dobře nakynout, potřeme vejcem, můžeme posypat semínky a dozlatova upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 25-30 min).

Slaný věnec

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.