Slávinky – malinká, nadýchaná a voňavá sladkost, která se v puse jen rozplyne. Kája Mařík by určitě prohlásil, že půjdou rovnou do ledvin…

Z této dávky těsta upečeme 24 nebo 32 malinkatých rohlíčků – opravdu bezkonkurenčně nadýchaných a voňavých máslem i citrónovou kůrou.

Suroviny:

120 g vody
70 g cukru
100 g másla
50 g rozinek
špetka soli
2 žloutky
strouhaná citrónová kůra
lžička citrónové šťávy
390-400 g hladké mouky
21 g droždí

Na obalení:
lehce našlehaný bílek
2 lžíce moučkového cukru
sekané mandle

Slávinky
-lehounké jako dech-

Postup:

všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak tuhé, máslo měkké, povolené) a použijeme program Těsto.

Nemáte-li pekárnu, rozmíchejte ve vlažné vodě cukr a droždí, přidejte zbytek surovin a uhněťte těsto, které nechejte vykynout v míse.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly – z každého uděláme bochánek a necháme asi 10 minut odpočinout. Bochánky vyválíme na kulatý plát, který rozřízneme na 6-8 výsečí a z každého trojúhelníčku srolujeme rohlíček. Při rolování povytahujeme cípek, aby jím byl rohlíček co nejvíce omotán.

Všechny umotané rohlíčky omočíme v bílku, smíchaném s cukrem a oválíme v sekaných mandlích. Nebo můžeme mandle vmíchat do bílku s cukrem a rohlíčky omočit v této směsi.

Naskládáme je na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme vykynout a upečeme o světlerůžova (180-190°C/asi 15-20 min).

9 Comments

  • Posted 4.9.2015 12:31 od Mánek 0Likes

    Už si píšu, to vyzkouším. Přišlo to včas, právě něco dobrého hledám! 🙂

    • Posted 4.9.2015 13:52 od Iva 0Likes

      Doufám, že vám doma budou chutnat. Jsou to takové maličké, sladké a voňavé jedno- nebo dvojhubky 🙂

  • Posted 4.9.2015 14:51 od Luďa 0Likes

    Hmm, vypadají fakt lákavě. Určitě je brzy vyzkouším, a pak napíšu, jak to dopadlo. 🙂

  • Posted 4.9.2015 20:22 od Markéta 0Likes

    taky už se těším na vyzkoušení. vypadá famózně.

  • Posted 6.9.2015 14:09 od Bohunka 0Likes

    Ivi,fakt skvosk,lehounke,nadychane,vonave rozplyvajici se jazyku.. diky za super recept,urcite jsem nepekla naposledy.

  • Posted 8.9.2015 7:16 od Bohunka 0Likes

    Ne, Ivi, z kila mouky a z kousku testa jsem delala orechovy zavin, zbylo mi trochu naplne od kolacu. Nejluxusnejsi byly ty krupave kousky mandli. Rohlicky jsem necukrovala, ale polevala medem.
    Skutecne nemely chybu.

  • Posted 22.10.2015 18:59 od jarka 0Likes

    Dnes jsem je pekla,sypala jsem sekanými oříšky.Jsou výborné!

  • Posted 25.10.2015 11:26 od Eva 0Likes

    Skvělá ňamka. Ten vtip s rozšlehaným bílkem a cukrem je geniální.

Přidejte komentář