Slávinky – malinká, nadýchaná a voňavá sladkost, která se v puse jen rozplyne. Kája Mařík by určitě prohlásil, že půjdou rovnou do ledvin…

Z této dávky těsta upečeme 24 nebo 32 malinkatých rohlíčků – opravdu bezkonkurenčně nadýchaných a voňavých máslem i citrónovou kůrou.

Suroviny:

120 g vody
70 g cukru
100 g másla
50 g rozinek
špetka soli
2 žloutky
strouhaná citrónová kůra
lžička citrónové šťávy
390-400 g hladké mouky
21 g droždí

Na obalení:
lehce našlehaný bílek
2 lžíce moučkového cukru
sekané mandle

Slávinky

-lehounké jako dech-

Postup:

všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak tuhé, máslo měkké, povolené) a použijeme program Těsto.

Nemáte-li pekárnu, rozmíchejte ve vlažné vodě cukr a droždí, přidejte zbytek surovin a uhněťte těsto, které nechejte vykynout v míse.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly – z každého uděláme bochánek a necháme asi 10 minut odpočinout. Bochánky vyválíme na kulatý plát, který rozřízneme na 6-8 výsečí a z každého trojúhelníčku srolujeme rohlíček. Při rolování povytahujeme cípek, aby jím byl rohlíček co nejvíce omotán.

Všechny umotané rohlíčky omočíme v bílku, smíchaném s cukrem a oválíme v sekaných mandlích. Nebo můžeme mandle vmíchat do bílku s cukrem a rohlíčky omočit v této směsi.

Naskládáme je na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme vykynout a upečeme o světlerůžova (180-190°C/asi 15-20 min).