Slavnostní kynutá bábovka

Bábovka je lehounká, se sametově hebkou střídou a chutná podobně, jako mazanec.

Suroviny:

60 ml vody
100 g změklé Hery
80 g cukru
3 vejce
3 lžičky citrónové šťávy
špetka soli
30 g droždí
390 g hladké mouky
velká hrst rozinek
něco pro vůni bábovky :
strouhaná citrónová kůra
Voňavé pečení s vanilkou (od Antonína)
pomerančová kůra

Postup:

Suroviny dáme do formy v pořadí tekuté, tuhé, změklou Heru také dolů, a zapneme program Těsto.
Toto těsto je záměrně volnější, řidší, proto ho, vykynuté, z formy vyškrábneme měkkou stěrkou rovnou do vymaštěné bábovkové formy.
Formu vymazávám nejraději sádlem a pokud chci bábovku ozdobit, vysypu dno formy plátky mandlí.
Necháme znovu vykynout a pak upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/5 min, pak teplotu zmírníme a bábovku dopečeme.)

10 komentářůLeave a comment

  • Zdravím,Ivanko,jsou to nejlepší stránky o pečení,jaké jsem viděla..děkuji…

  • Dobrý den Ivo, musím vám vyjádřit svůj obdiv ohledně vašich stránek. Jsou perfektní. Často zde hledám inspiraci. Jen mě mě velmi udivilo, že všechna kynutá sladká těsta pečete téměř bez vajec a mléka. Mohu se zeptat, jak jste došla k rozhodnutí takto péci? Vlastními pokusy? Vždyť ve všech receptech se předhánějí v počtu „vražených“ vajec a množství mléka a másla….Asi i tady platí – méně je více….I já mám rodinný recept na vánočku (Sandtnerová) s minimálně 4-mi žloutky, mlékem a máslem. Jak takové, jakoby, chudé těsto chutná? Chutná stejně jako ty nadusané? Má to tu voňavou chuť vánočky? Je fakt, že na vánoce peču vánočky již 20 let, prakticky dle stále stejného receptu a výsledek jsou vždy nervy. Pokaždé se povede jinak – a to mě dost zneklidňuje, zvlášť pokud výsledek není valný i přes obrovské nasazení a práci s tím spojenou. Dále mě zaujalo pečení s omládkem. Zkusím to ještě tento týden, protože mazanec, který jsem včera upekla je již dnes suchý a tvrdý a my sladké kynuté milujeme – ach jo. Děkuji za vaše postřehy z bohaté praxe. Zdravím z Říčan, Karolína Stejskalová

    • Dobrý den, Karolíno,
      moc Vám děkuji za tak krásnou pochvalu stránek 🙂
      Drtivou většinu věcí jsem se učila metodou pokus – omyl a pekla jsem opravdu často. Jednou jsem do nějakého sladkého kynutého těsta vyzkoušela dát místo mléka vodu a byla příjemně překvapená výsledkem – to známé těsto mi najednou připadalo i lehčí, vzdušnější.
      Od té doby peču většinou s vodou, že tam chybí mléko, poznat není.
      Vejce zlepšují kvalitu těsta, někdy nejsou potřeba. Bílek těsto spíš malinko vysušuje, žloutek ho dělá jemnější, mastnější, krásně žluté. Když mám pocit, že vejce těstu prospěje, klidně ho použiju. Jinak si myslím, že je vajec v naší stravě docela dost a není potřeba jimi plýtvat.
      Nevím, jestli Sandtnerce prospěje záměna mléka za vodu, ale zkuste třeba tuhle vánočku – chutná jako ta běžná, kupovaná
      http://www.pekarnomanie.cz/vanocka/
      Nebo vyzkoušejte bábovku máslovou, je dělaná s omládkem, aspoň vyzkoušíte trvanlivost 🙂
      Na omládek jsem narazila před pár lety ve starých pekařských knihách (kde, mj. píší i o surovinách do pečiva – také zadělávali převážně vodou). Po vyzkoušení jsem ho nabídla i ostatním a mnoho lidí už peče pouze s ním.
      Z hladké mouky mi připadá pečivo hladší, hedvábnější…už ji také dost nahrazuji – buď špaldou nebo aspoň část celozrnné. Třeba i do rohlíků – tam zas přidám část mouky chlebové, rohlíky jsou takové jakoby pevnější.
      Chce to vlastní zkušenost – můžete pak porovnat, co vám doma víc vyhovuje nebo chutná.
      Přeji Vám krásné jaro…a když Vás napadne otázka – napište!
      Iva

  • Dobrý den Ivo, děkuji moc za obsáhlou odpověď. Tak trochu jsem si myslela, že zkušenosti jste sbírala vlastními pokusy, znám to, také dost často jedu pokus-omyl, protože ta zkušenost je k nezaplacení a trvalá :-). Podle množství vašich výtvorů, vy jste měla mnohonásobně větší počet pokusů, proto velmi oceňuji, že se o ně podělíte. Navíc vaše výrobky jsou na fotkách velmi malebné, myslím, že hravě strčíte do kapsy kdejakého profi „pekaře“! Jdu zkusit poprvé zadělat s omládkem a nabourat zažitou tradici. Zkusím vám dát vědět, jak to dopadlo. Hezký večer, Karolína

    • Ano, máslová vánočka – je zadělaná na omládek. Jsem zvědavá, jak vám cokoliv s omládkem bude chutnat 🙂 Mě nejpříjemněji překvapilo to, že druhý den není pečivo cítit droždím. A nádherně kyne…
      Držím palce 😉

  • ..ještě, kde najdu, prosím, recept na tu máslovou bábovku s omládkem? Děkuji

  • …aha, to bude možná myšlena máslová vánočka s omládkem, že? Děkuji, Kar.

  • Dobrý den, Ivo. Tak teda to je jiná káva! Včera jsem zadělala na máslovou vánočku s omládkem a zírám! Zadělávala jsem až ve 21 hod. po cvičení, omládek úplně rostl před očima, potom jsem těsto z časových důvodů nechala kynout pouze asi 1,5 hod. a část těsta dala do vysypané bábovkové formy mandlemi, z části jsem ušoulala malý mazaneček. No, paráda. Před chvílí jsem ochutnala, těsto je měkounké….Nevím jak dlouho by se těsto mělo nechat kynout, možná by bylo ještě lepší, kdyby mohlo kynout o chvíli déle, ale to už bych nespala…..jakou máte zkušenost, prosím? Kolik tak času si dáváte na kynutí vánočky? Vím, záleží na okolním teplu, vstupních surovinách apod. Ještě jsem si při ochutnávání říkala, že by to chtělo v té téměř dokonalé chuti takovou citronově voňavou tečku. Dala jsem sice sušenou citronovou kůru a vanilkový cukr s pravou vanilkou z dm, ale nějak jsem to v těstě necítila….Hezký den, karolína

    • To jsem ráda, že jste spokojená 🙂
      Ochutit si přeci můžete podle sebe! Klidně bych dala místo lžíce vody lžíci citronové šťávy a strouhanou kůru navíc. Taky mám raději chuťově výraznější.
      Co se týká délky kynutí – těsto s větším množstvím tuku by mělo kynout déle, ale ta 1,5 h v teplém prostředí by měla být podle mne dostačující. Těstu udělá dobře, pokud ho během kynutí dvakrát promísíte. Uhnětená vánočka pak musí před pečením kynout samozřejmě znovu 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.