Moc dobrý moučník třeba na nedělní odpoledne…nebo sladká večeře. Nadýchané, vonící máslem a vanilkou, asi trochu podobné známější trhací buchtě.

Tvar jsem potkala na ruských stránkách (povarenok.ru), tam byly tyhle „uši“ ve slané verzi, sypané sezamem.
Určitě půjdou zadělat i bez omládku – asi si celou práci urychlíte skoro o 40 mniut, ale třeba vám „uši“ tak nenaskočí jako s omládkem – v troubě se chovaly, jako by je někdo nafukoval pumpičkou.

Suroviny:

Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
necelá lžička sladěnky
10-12 g droždí

Dále:
140 g vody
50 g zcela povoleného másla
80 g cukru
2 lžičky citronové šťávy
trošku citronové kůry

vanilkový cukr
350 g hladké mouky
špetka soli
.

máslo na namáčení plátků těsta
vejce na potření a mandlové plátky na posyp před pečením

.

Sloní uši (s vanilkou, skořicí)

.

Postup:

nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout.
(Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.)

K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme.

.

Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm.
Každou placku omočíme v rozpuštěném másle a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy podle fotografie.

.

Sloní uši (s vanilkou, skořicí)

.

Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/přibližně 35-40 minut).

Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

.

Sloní uši (s vanilkou, skořicí)

-jemné krajkoví střídy-

.

,

24 komentářůLeave a comment

  • To se mi moc líbí, přemýšlela jsem, že bych zítra upekla vánočku, ale uši budou určitě lepší, ráno se pustím do pečení. Díky za krásný recept.

    • Na cokoliv sladkého, rohlíky, loupáky, i mazanec by mohl být – těsto je příjemně tvárné.
      Jestli chcete vyzkoušet, dejte všeho poloviční dávku – na ochutnání stačí a vyzkoušíte si těsto 😉

  • Musim napisat ze velmi dobre….cesto je jemnucke a fakt sa da pouzit na vsetko …….ja som jeden platok namocila do masla a druhy do masla a cukru so skoricou fakt neskutocne dobre a kludne sa to moze piect aj z jeden a pol davky

  • Taky jsem vyzkoušel a vše proběhlo bez problémů, až na pečení. Naskládal jsem to do remosky a netušil, že to vykyne do takové výšky. Skoro to těsto zvedalo víko. Takže to skončilo částečně spálené, ale jedlé. Příště nádoba od remosky ano, ale raději strčit do trouby.

  • Dobrý večer, děkuji za recept a inspiraci. Místo droždí jsem použila kvásek a s výsledkem je spokojená celá rodina. S těstem se krásně pracovalo, je chuťově výborné, krásně nadýchané a díky kvásku po něm nepálí žáha. Paráda.
    s pozdravem Veronika

    • Dobrý den,
      děkuji za zprávu a potvrzení pro ostatní – že s kváskem to také lze 😉
      Iva

  • Použila jsem variantu s plátky namáčenými do másla a cukru se skořicí, z poloviční dávky upečeno v koláčové formě. Bylo to skvělé, spolkli jsme to na posezení.

    • Evi, díky. Skořici miluji, ale manželovi nevoní (spíš překáží), tak se někdy přizpůsobím 🙂

      • Ivo, já ji mám taky hodně ráda. Teď už dva měsíce držíme děsnou bez – uhlohydrátovou dietu, jsem z toho šílená, i když cukr i kila letí dolů krásně. Tak jsem musela zahřešit – a kde jinde brát inspiraci, než na Pekárnománii? Bylo to boží žrádlo!!!

  • o vikendicku jsem vyzkousela a musim rici mnamkaaaa,moc bezvadny recepticek urcite budu delat casteji je nadherne nadychany:-)

  • Super receptu. Pekla jsem v nedeli a momentalne zadelavam omladek opět.
    Vsem doporucuji vyzkoušet.

  • Dobrý den.
    Děkuji za recept. Právě zkouším. Jen mě teda zarazilo, že tam nikde není mléko, ale jen voda… Fakt se tam mléko nedává?:-)) Děkuji Marie

    • Dobrý den, Marie, opravdu tam mléko není. A věřte, že to na chuti nepoznáte! 😉
      Iva

  • Skvelý recept, skvelé cesto, nakoniec aj výsledok je skvelý, aj keď moja zásluha je minimálna :

    • Určitě. Omládek smíchejte v míse a hned vylijte do pekárny. Po vykynutí přidejte zbytek surovin a nechte pekárnou uhníst těsto – ale bez předehřevu! To by bylo dalších 20 minut, kdy by omládek jen stál a stárnul.
      Stačí to tak? 🙂

  • Dobry den
    Muzu se zeptat – omladek v tomto receptu je schvalne takovej hustej? Ve vasem clanku o prefermentech jsem cetla ze je to „ridsi kvas z mouky vody…“
    Nebo neni v receptu prehozena gramaz u mouky a vody?
    Dekuji
    janaz.

    • Dobrý den, Jani, nene, gramáž je dobře. Označením „řidší“ jsem chtěla naznačit, že existují i hustší prefermenty.

  • Děkuji za odpověď:)
    Nakonec jsem do omládku přidala ještě 20 g vody z té co má být v těstě. Omládek byl „řidší“ podle mých představ:-) Těsto bylo luxusní, plný bublin, při přepracování a pak při válení na placku furt praskalo:-)
    Teď už mám rozpálenou troubu tak to tam du šupnout a už se těším až ochutnáme:-)
    Hezky mi všechno kynulo při zapnutým světýlku v troubě nebo pak když jsem tam potřebovala dát maso tak v mikrovlnce – tam jsem k tomu dala hrneček s horkou vodou z konvice. Super:)
    Díky za skvělé stránky:-)
    janaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.