Moc dobrý moučník třeba na nedělní odpoledne…nebo sladká večeře. Nadýchané, vonící máslem a vanilkou, asi trochu podobné známější trhací buchtě.

Tvar jsem potkala na ruských stránkách (povarenok.ru), tam byly tyhle „uši“ ve slané verzi, sypané sezamem.
Určitě půjdou zadělat i bez omládku – asi si celou práci urychlíte skoro o 40 mniut, ale třeba vám „uši“ tak nenaskočí jako s omládkem – v troubě se chovaly, jako by je někdo nafukoval pumpičkou.

Suroviny:

Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
necelá lžička sladěnky
10-12 g droždí

Dále:
140 g vody
50 g zcela povoleného másla
80 g cukru
2 lžičky citronové šťávy
trošku citronové kůry

vanilkový cukr
350 g hladké mouky
špetka soli
.

máslo na namáčení plátků těsta
vejce na potření a mandlové plátky na posyp před pečením

.

Sloní uši (s vanilkou, skořicí)

.

Postup:

nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout.
(Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.)

K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme.

.

Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm.
Každou placku omočíme v rozpuštěném másle a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy podle fotografie.

.

Sloní uši (s vanilkou, skořicí)

.

Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/přibližně 35-40 minut).

Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

.

Sloní uši (s vanilkou, skořicí)

-jemné krajkoví střídy-

.

,