Babička nám kdysi tak často opakovala, že člověk jí i očima, až se mi to dostalo pod kůži. V duchu ji teď slyším pokaždé, když těsto nějak neobvykle tvaruji. Stejné to je u slaných slunečnic, které jsou překvapivě jednoduše tvarované a upečené na stole vypadají opravdu kouzelně.

Suroviny:

180-190 g vody
100 g bílého jogurtu
1 lžička cukru
3 lžíce oleje
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
12 g čerstvého droždí

Na potření a posyp:
vejce, semínka

slunečnice

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme 15 minut stát. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 40-60 minut kynout. Vykynuté na stole propracujeme a rozdělíme na 16 dílů, ze kterých upečeme 8 větších slunečnic (nebo 20 dílků – na 10 slunečnic menších). Každý dílek zakulatíme do bulky a po krátkém odpočinku polovinu bulek lehce rozválíme a každou z nich několikrát nařízneme – viz foto.

Cípy těsta zevnitř placky vytočíme ven a takto ji uložíme na plech (budou potřeba 2 plechy, květ slunečnice zabere poměrně hodně místa). Do volného středu každé cípaté placky uložíme jednu z nerozválených bulek a slunečnice necháme asi 30 minut nakynout. Všechny potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch 180°C/17-20 minut).

———————————-

Slunečnice můžeme vytvarovat i malinko jinak. Po rozdělení těsta na poloviny necháme jednu půlku těsta zatím stranou, z druhé uděláme 8 nebo 10 bulek a po krátkém odpočinku je lehce rozválíme a uděláme „okvětní lístky“, stejně jako v prvním případě. Druhou polovinu těsta rozválíme na plát, potřeme slanou náplní (např. osolenými mletými škvarky nebo máslem s utřeným česnekem), zavineme do pevného závinu a nakrájíme ho na 8 nebo 10 řezů, podle počtu přichystaných „kvítků“ – do každého uložíme jeden kousek závinu, řezem nahoru. Necháme nakynout a upečeme stejně, jako neplněné slunečnice.

1 CommentLeave a comment

  • Slunečnice jsem pekla dnes poprvé. S těstem se krásně pracovalo. Jen mě štve trouba. Mám novou, a horkovzduch mi jednu slunečnici připékal takže jsem začala horkovzduchem a ke konci dala horní a spodní ohřev. Jsou ale krásné a chuťově dobré. Skvělé na nějaké oslavy jako ozdoba na stůl 🙂 Děkuji za další úžasný recept ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.