Kostky jsou kynuté pouze žitným kváskem, a přesto pěkně nadýchané, pórovité, s pružnou střídou plnou slunečnicových semínek. Zkuste někdy semínka před přidáním do těsta opražit na suché teflonové pánvi, budou pak ještě voňavější!
Suroviny:
Rozkvas:
40 g kvásku
200 g vody
200 g žitné mouky celozrnné
– vše smícháme a zakryté v míse necháme v teple 12 hodin vykvasit
Dále:
160-170 g vody
25 g oleje
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
3 (3-4 podle chuti) lžíce slunečnicových semínek
200 g pšeničné mouky celozrnné
150-160 g hladké mouky
Postup:
Vykvašený kvásek přidáme k ostatním surovinám a vymícháme těsto, které necháme nakynout (asi 1-2 hodiny).
Pak opatrně a lehce propracujeme, na pomoučené desce vyválíme na plát, silný asi 2 cm a rozkrájíme na čtverce – u nás jich bylo 9.
Všechny naskládáme na plech s pečící fólií nebo papírem, necháme v teple znovu nakynout (asi 1-1,5 h), potřeme vejcem, můžeme nakrojit, posypeme slunečnicí a upečeme (200°C/asi 25-30 minut).
——————————————–
Opakuji to u kváskového pečení velice často – neřiďte se striktně časy kynutí, uvedenými v receptu! Různé kvásky, každý jinak silný, reagují trochu jinak a velmi záleží i na okolní teplotě, ve které těsto kyne.
Dobrý den, je možné na tyto slunečnicové kostky použít místo celozrnné pšeničné mouky celozrnnou špaldovou mouku? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
myslim, že ano – jen dejte pozor na množství vody. Špaldová mouka jí pije malinko méně. Dejte tedy o 20-30 g vody méně a při hnětení ji pak dolívejte, pokud to bude potřeba ;-)
Dobrý den, prosím ta žitná mouka má být hladká. Děkuji
Dobrý den, ano. Kdyby byla jiná, napsala bych to do surovin :-)
Iva
Zdravím, pani Iva, kde má byť žitná hladká? V rozkvase vidím žitnú celozrnnú a do cesta pšeničnú celozrnnú…ďalej tam vidím 150-160 g hladkej, ale nie je uvedené, akej…
Dobrý den, ne žitná hladká, ale obyčejná pšeničná hladká mouka – můžete ji zaměnit za pšeničnou chlebovou :-)
Iva
Na žitnú hladkú múku som sa pýtala preto, lebo ma zaujala vaša odpoveď pani Marte, ktorá sa pýta, či tá žitná múka má byť hladká, a vy ste jej odpovedali, že áno… Preto som hľadala, kde v recepte je spomenutá žitná hladká múka, ale nikde som ju nenašla…
Dobrý den, z jakého důvodu recept obsahuje cukr. Je možné ho vynechat? Děkuji za odpověď
Dobrý den, cukr jsem přidávala proto, že i sám slunečnicový chléb (kupovaný, který nám kdysi chutnal) byl lehounce nasládlý. Vynechat ho můžete určitě :-)
Iva