Kostky jsou kynuté pouze žitným kváskem, a přesto pěkně nadýchané, pórovité, s pružnou střídou plnou slunečnicových semínek. Zkuste někdy semínka před přidáním do těsta opražit na suché teflonové pánvi, budou pak ještě voňavější!

Suroviny:

Rozkvas:
40 g kvásku
200 g vody
200 g žitné mouky celozrnné
– vše smícháme a zakryté v míse necháme v teple 12 hodin vykvasit

Dále:
160-170 g vody
25 g oleje
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
3 (3-4  podle chuti) lžíce slunečnicových semínek
200 g pšeničné mouky celozrnné
150-160 g hladké mouky

Postup:

Vykvašený kvásek přidáme k ostatním surovinám a vymícháme těsto, které necháme nakynout (asi 1-2 hodiny).

Pak opatrně a lehce propracujeme, na pomoučené desce vyválíme na plát, silný asi 2 cm a rozkrájíme na čtverce – u nás jich bylo 9.
Všechny naskládáme na plech s pečící fólií nebo papírem, necháme v teple znovu nakynout (asi 1-1,5 h), potřeme vejcem, můžeme nakrojit, posypeme slunečnicí a upečeme (200°C/asi 25-30 minut).

——————————————–

Opakuji to u kváskového pečení velice často – neřiďte se striktně časy kynutí, uvedenými v receptu! Různé kvásky, každý jinak silný, reagují trochu jinak a velmi záleží i na okolní teplotě, ve které těsto kyne.