Slunečnicové trojhránky

Nevšedně tvarované tmavší pečivo, plné slunečnicových semen. Trojhránky nádherně vyskočí do výšky, jsou lehounké, křupavé na povrchu a pórovité a měkounké vevnitř.

Suroviny:Slunečnicové trojhránky

Na omládek
100 ml (g) vlažné vody
130 g hladké mouky
lžička sladěnky
20 g droždí

Dále:
130 ml vody
50 g slunečnicových semen
1-2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
žloutek
(bílek zůstane na potření před pečením)
70 g změklé Stely nebo jiného margarínu
120 g žitné chlebové mouky
220 g hladké mouky
možno přidat kapku kuléru pro barvu

 

Slunečnicové trojhránky

 

Postup:

Suroviny na omládek necháme umíchat v pekárně a také v ní vykynout – asi 40 minut.
Přidáme zbytek surovin a necháme pekárnu vypracovat a vykynout těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracjeme a rozválíme na plát silný asi 15 mm.
Potřeme bílkem, posypeme slunečnicí, rozkrájíme na trojúhelníky a ty necháme na plechu nakynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě, prvních 10 min asi na 220°C a dopečeme při teplotě 200°C (znovu asi 10 min).

 

Slunečnicové trojhránky

7 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den mohla bych se zeptat co jde nahradit místo potraviny kuléru?Kde se dá koupit?Chtěla bych to zkusit upéct.Děkuji předem za odpovět.

    • Dobrý den, Lenko,
      nemusíte přidávat nic, kulér byl v pečivu jen pro tmavou barvu. Použila jsem ho jen párkrát, není v pečivu třeba 🙂

  • Dobrý den ,Ivo.Chtěla bych poděkovat za dobrý recept.Včera jsem je pekla a všichni my je pochválily.Chtěji je upéct znovu.

  • Dobrý den Ivo, je nutné dávat do těsta cukr? Nebudou moc sladké, když už se dává sladěnka? Díky, Lenka

    • Dobrý den i Vám,
      dělali jsme je mockrát a peklo je i mnoho mých známých – nikdo si na sladkost nestěžoval 😉 I koupený slunečnicový chleba je lehoulince nasládlý, a přesto to chuti nijak nepřekáží….klidně cukru uberte nebo nedávejte vůbec, je to jen na Vás 🙂
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.