Trochu jinak tvarované tmavší pečivo, plné slunečnicových (dýňových) semínek. Trojhránky nádherně vyskočí do výšky, jsou lehounké, křupavé na povrchu, s pórovitou, měkounkou střídou plnou semínek.
Vynikající jsou třeba jen potřené máslem…

Suroviny:

Na omládek:
100 g vlažné vody
130 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10 g čerstvého  droždí

Dále:
130 g vody
50 g slunečnicových (nebo dýňových) semínek
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
žloutek (bílek zůstane na potření před pečením)
50 g změklého másla
20 g oleje
120 g žitné chlebové mouky
220 g hladké mouky

Trojhránky s dýňovými semínky

Postup:

Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme a necháme 45-60 minut vykynout.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme lehce lepivé těsto, které bude asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1,5 cm.
Potřeme bílkem, posypeme slunečnicí nebo dýňovými semínky, rozkrájíme na trojúhelníky (10-12 kusů) a ty necháme na plechu nakynout.


Upečeme ve vyhřáté troubě, prvních 10 min asi na 220°C a dopečeme při teplotě 200°C (znovu asi 10 min).

Slunečnicové trojhránky
Slunečnicové trojhránky

12 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den mohla bych se zeptat co jde nahradit místo potraviny kuléru?Kde se dá koupit?Chtěla bych to zkusit upéct.Děkuji předem za odpovět.

    • Dobrý den, Lenko,
      nemusíte přidávat nic, kulér byl v pečivu jen pro tmavou barvu. Použila jsem ho jen párkrát, není v pečivu třeba 🙂

  • Dobrý den ,Ivo.Chtěla bych poděkovat za dobrý recept.Včera jsem je pekla a všichni my je pochválily.Chtěji je upéct znovu.

  • Dobrý den Ivo, je nutné dávat do těsta cukr? Nebudou moc sladké, když už se dává sladěnka? Díky, Lenka

    • Dobrý den i Vám,
      dělali jsme je mockrát a peklo je i mnoho mých známých – nikdo si na sladkost nestěžoval 😉 I koupený slunečnicový chleba je lehoulince nasládlý, a přesto to chuti nijak nepřekáží….klidně cukru uberte nebo nedávejte vůbec, je to jen na Vás 🙂
      Iva

  • Rád bych se zeptal, jestli v receptu je dost vody. Mám za to, že vody je jen 230 ml a mouky 470 gr.

  • Chápu správně, že omládek udělám na program Těsto, po 40minutách vypnu. Přidám suroviny a na celý program Těsto dodělám?

    • Ne. Program Těsto nejprve předehřívá – to je zbytečné a také ztráta času. Umíchejte omládek v misce a vyškrábněte do pekárny, tam nechte vykynout, Pak přidejte zbytek surovin a teprve potom použijte program Těsto.
      Tahle těsta už dnes dělávám jen robotem, pekárnu využívám jinde. 🙂

      • Děkuji – tak rychlou odpověď jsem rozhodně nečekala :). Já robota nepoužívám (ani si nejsem jistá, jestli ho doma máme) – pekárna ho vždy dokázala plnohodnotně nahradit. Už se těším, až je upeču.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.