Trochu jinak tvarované tmavší pečivo, plné slunečnicových (dýňových) semínek. Trojhránky nádherně vyskočí do výšky, jsou lehounké, křupavé na povrchu, s pórovitou, měkounkou střídou plnou semínek.
Vynikající jsou třeba jen potřené máslem…

Suroviny:

Na omládek:
100 g vlažné vody
130 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10 g čerstvého  droždí

Dále:
130 g vody
50 g slunečnicových (nebo dýňových) semínek
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
žloutek (bílek zůstane na potření před pečením)
50 g změklého másla
20 g oleje
120 g žitné chlebové mouky
220 g hladké mouky

Trojhránky s dýňovými semínky

Postup:

Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme a necháme 45-60 minut vykynout.
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme lehce lepivé těsto, které bude asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1,5 cm.
Potřeme bílkem, posypeme slunečnicí nebo dýňovými semínky, rozkrájíme na trojúhelníky (10-12 kusů) a ty necháme na plechu nakynout.


Upečeme ve vyhřáté troubě, prvních 10 min asi na 220°C a dopečeme při teplotě 200°C (znovu asi 10 min).

Slunečnicové trojhránky
Slunečnicové trojhránky