Velký bochník plný slunečnicových semínek, která jsou pak při jídle na chuti opravdu poznat.
Střída tmavší díky odvaru z kávoviny, s pravidelným krajkovím drobnějších oček, prostřídaných světlejší slunečnicí…

 

Rozkvas:
30 g žitného kvasu
190 g vody
100 g žitné celozrnné mouky jemné
60 g pšeničné celozrnné mouky jemné
Dále:
3
0 g vody (+ případně 1-2 lžíce vody navíc)
250 g vývaru Melty nebo Žitovky
500 g pšeničné chlebové mouky
13 g soli (cca 2,5 lžičky)
100 g slnečnicových semínek, nasucho opražených

 

 

Slunečnicový bochník

 

POSTUP:

Suroviny na rozkvas promícháme a zakryté necháme pracovat 12-14 hodin.

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vše dobře promísíme. Meltu (nebo Žitovku) dáme všechnu, vody nejprve pouze 30 g a je-li třeba, 1-2 lžíce jí během hnětení do těsta přidáme.
Uhnětené těsto necháme v míse 1-2 hodiny kynout. Pak ho vyškrábneme na pomoučněný stůl, kde ho popřekládáme, dotvarujeme do bochníku a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout (opět 1-2 hodiny).

Vykynutý bochník vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, smetneme z něj mouku, orosíme postřikovačem a bez plechu vložíme i s fólií do rozehřáté trouby přímo na dlaždici a upečeme (45 min/210-220 °C).

.

.

 

UložitUložit