Velký bochník plný slunečnicových semínek, která jsou pak při jídle na chuti opravdu poznat.
Střída tmavší díky odvaru z kávoviny, s pravidelným krajkovím drobnějších oček, prostřídaných světlejší slunečnicí…
♥
Rozkvas:
30 g žitného kvasu
190 g vody
100 g žitné celozrnné mouky jemné
60 g pšeničné celozrnné mouky jemné
Dále:
30 g vody (+ případně 1-2 lžíce vody navíc)
250 g vývaru Melty nebo Žitovky
500 g pšeničné chlebové mouky
13 g soli (cca 2,5 lžičky)
100 g slnečnicových semínek, nasucho opražených
POSTUP:
Suroviny na rozkvas promícháme a zakryté necháme pracovat 12-14 hodin.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vše dobře promísíme. Meltu (nebo Žitovku) dáme všechnu, vody nejprve pouze 30 g a je-li třeba, 1-2 lžíce jí během hnětení do těsta přidáme.
Uhnětené těsto necháme v míse 1-2 hodiny kynout. Pak ho vyškrábneme na pomoučněný stůl, kde ho popřekládáme, dotvarujeme do bochníku a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout (opět 1-2 hodiny).
Vykynutý bochník vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, smetneme z něj mouku, orosíme postřikovačem a bez plechu vložíme i s fólií do rozehřáté trouby přímo na dlaždici a upečeme (45 min/210-220 °C).
.
.
dobry den, meltu nemam. lze pouzit caro?
Dobrý den, můžete (také jsem jednou zkoušela), ale s Meltou mi chutnal chleba víc.
Dobrý deň, nikdy som nepočula o chlebíku s kávou, tak som ho vyskúšala, s Meltou, krásne vonia po káve a je veľmi chutný. V ošatke som ho nechala kysnúť v chladničke. Ďakujem za recept
Dobrý den, mám radost, že se Vám můj tip osvědčil! :-)
Iva