Slunečnicový chleba s omládkem

Tmavší nasládlý chléb, plný slunečnicových semínek. Tolik tmavou střídu způsobilo použití trošky kuléru – není tam nezbytný, ale aspoň je vidět, čím (a jak) je barvené tzv. mavé celozrnné pečivo z obchodu.

Suroviny:

Na omládek
100 ml vlažné vody
malou lžičku sladěnky
12 g droždí
130 g hladké mouky

Dále
160 ml vody
70 g slunečnicových semen
2,5 lžičky drceného kmínu
2 lžičky cukru
70 g změklého másla
2 lžičky soli
130 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky (měla jsem hrubě mletou)
150 g hladké mouky
necelá lžička kuléru pro barvu (nemusí být)

 

Postup:

Suroviny na omládek necháme pekárnou jen umíchat (program Koláč nebo jiný bez předehřevu, stačí 5-7 minut míchání) a v zavřené pečce pak 35-45 min kynout.
Přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto, které necháme dobře vykynout.
Těsto propracujeme a uválíme bochník, na plechu necháme opět vykynout, potřeme vodou, sypneme dalšími semeny (nebo v nich bochník rovnou oválíme) a v dobře vyhřáté troubě upečeme (vkládáme do trouby vyhřáté na 220-230°C, po chvilce zmírníme na 200°C a dopečeme – celkem asi 45-55 min, každá trouba peče jinak). Přesto, že je chleba vypečený, je celý, i s kůrkou, měkký (jako ten koupený).

 

 

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den chtěla bych u péct tenhle chleba,ale mám jemom sušené droždí kolik bych měla ho dát .Děkuji předem za odpovět..

    • Dobrý den, Lenko,
      sušeného droždí se dává 2,5x méně.
      2,5 g čerstvého droždí = 1 g sušeného. V receptu je 12 g čerstvého, není třeba přepočítávat na desetinu gramu přesně – dala bych 5 g sušeného 😉
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.