nařezaný chleba

Tenhle chleba s přidanými ovesnými vločkami je hodně vláčný i měkký. Díky zadělání na omládek můžou vyniknout všechny jeho přirozené chutě a je výborný i další dny po upečení.

Suroviny:

Na omládek:
160 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
200 g hladké mouky
10-15 g čerstvého droždí

Dále:
220 g syrovátky
2 lžičky kmínu
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
180-190 g pšeničné chlebové mouky
100 g ovesných vloček

sluníčkový chleba - řez

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, v zavřené, asi 45 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, pšeničnou mouku dosypáváme postupně, už při hnětení pekárny. Znovu necháme těsto jen umíchat, vykynout jsem nechala v míse – díky většímu podílu chlebových mouk je těsto trošku lepivější a nahřátím v pekárně by se tahle vlastnost ještě zhoršila.
Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba, velice mírně podsypneme moukou. Uděláme kulatý bochník, který svrchu sploštíme a žiletkou nařežeme sluníčko. Bochník necháme vykynout (asi hodinu, záleží na teplotě okolí) a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/asi 45min).

Kůrka je vypečená, střída naopak měkounká. Druhý den po upečení je chleba stále velice dobrý, kůrka navíc zvláční.

sluníčkový chléb

7 Comments

  • Posted 5.11.2014 8:26 od Kristina T. 0Likes

    Musím pochválit tenhle chleba 🙂 Několikrát mě zachránil, když jsem zapomněla rozkvasit, a kromě toho je fakt moc dobrý! 🙂

  • Posted 1.4.2015 15:47 od lilly 0Likes

    Dal by se tenhle chleba upéct v remosce? Jestli ano, musela bych ji vymazat, předehřát, atd? Prostě jak postupovat?

    • Posted 2.4.2015 9:12 od Iva 0Likes

      Syrovátka je prakticky jako voda. Pokud je podmáslí hustší, je třeba ho naředit.
      Remosku mám menší, Original, asi bych měla trochu strach ať se mi vršek chleba nepálí o sklo…nepředehřívám, místo vymazání dávám ustřižený pečící papír, mám i ustřiženou černou folii na pečení – přímo do remosky.
      Chleba většinou nechávám kynout už v remosce, dělám ho placatější právě proto, aby zabral co největší plochu dna a nevyběhl až nahoru ke sklu.

  • Posted 1.4.2015 15:53 od lilly 0Likes

    A ještě jedna … nemám teď syrovátku, dalo by se použít podmáslí (je dost řídké)?

  • Posted 7.10.2017 14:11 od Daniela 0Likes

    Zdravím, zase já. Dnes Vám dávám zabrat. Vzhledem k počasí se dnes nedá dělat nic jiného než zkoušet recepty. Domníváte se, že by bylo možné udělat omládek kolem půlnoci, ostatní suroviny přidat v 6 ráno? Potřebuji mít zítra upečeno dost brzo a i těch 45 min kdy kyne mně „vythrne“. Ano můžu vstát v 5 hod ale to se mi vážně dost nechce.
    Díky

    • Posted 7.10.2017 15:03 od Iva 0Likes

      Spíš bych udělala omládek, nechala ho vykynout, pak vmíchala ostatní suroviny, udělala těsto a hned ho vrazila do lednice – bez kynutí. Dokyne do rána, v 6h ho jen vytáhnete a pravděpodobně můžete hned tvarovat – však uvidíte sama. (Nemyslím, že by bylo třeba ho ráno nechávat dokynout.)

  • Posted 7.10.2017 15:31 od Daniela 0Likes

    Dobrý nápad. Velmi podobný způsob jako u Pain ‚a l’ancienne. Mistr se nezapře, tohle mně nenapadlo.
    Diky

Přidejte komentář