Tenhle chleba s přidanými ovesnými vločkami je hodně vláčný i měkký. Díky zadělání na omládek můžou vyniknout všechny jeho přirozené chutě a je výborný i další dny po upečení.
Suroviny:
Na omládek:
160 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
200 g hladké mouky
10-15 g čerstvého droždí
Dále:
220 g syrovátky
2 lžičky kmínu
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
180-190 g pšeničné chlebové mouky
100 g ovesných vloček
Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, v zavřené, asi 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin, pšeničnou mouku dosypáváme postupně, už při hnětení pekárny. Znovu necháme těsto jen umíchat, vykynout jsem nechala v míse – díky většímu podílu chlebových mouk je těsto trošku lepivější a nahřátím v pekárně by se tahle vlastnost ještě zhoršila.
Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba, velice mírně podsypneme moukou. Uděláme kulatý bochník, který svrchu sploštíme a žiletkou nařežeme sluníčko. Bochník necháme vykynout (asi hodinu, záleží na teplotě okolí) a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/asi 45min).
Kůrka je vypečená, střída naopak měkounká. Druhý den po upečení je chleba stále velice dobrý, kůrka navíc zvláční.
Musím pochválit tenhle chleba :-) Několikrát mě zachránil, když jsem zapomněla rozkvasit, a kromě toho je fakt moc dobrý! :-)
Dal by se tenhle chleba upéct v remosce? Jestli ano, musela bych ji vymazat, předehřát, atd? Prostě jak postupovat?
Syrovátka je prakticky jako voda. Pokud je podmáslí hustší, je třeba ho naředit.
Remosku mám menší, Original, asi bych měla trochu strach ať se mi vršek chleba nepálí o sklo…nepředehřívám, místo vymazání dávám ustřižený pečící papír, mám i ustřiženou černou folii na pečení – přímo do remosky.
Chleba většinou nechávám kynout už v remosce, dělám ho placatější právě proto, aby zabral co největší plochu dna a nevyběhl až nahoru ke sklu.
A ještě jedna … nemám teď syrovátku, dalo by se použít podmáslí (je dost řídké)?
Zdravím, zase já. Dnes Vám dávám zabrat. Vzhledem k počasí se dnes nedá dělat nic jiného než zkoušet recepty. Domníváte se, že by bylo možné udělat omládek kolem půlnoci, ostatní suroviny přidat v 6 ráno? Potřebuji mít zítra upečeno dost brzo a i těch 45 min kdy kyne mně „vythrne“. Ano můžu vstát v 5 hod ale to se mi vážně dost nechce.
Díky
Spíš bych udělala omládek, nechala ho vykynout, pak vmíchala ostatní suroviny, udělala těsto a hned ho vrazila do lednice – bez kynutí. Dokyne do rána, v 6h ho jen vytáhnete a pravděpodobně můžete hned tvarovat – však uvidíte sama. (Nemyslím, že by bylo třeba ho ráno nechávat dokynout.)
Dobrý nápad. Velmi podobný způsob jako u Pain ‚a l’ancienne. Mistr se nezapře, tohle mně nenapadlo.
Diky