nařezaný chleba

Tenhle chleba s přidanými ovesnými vločkami je hodně vláčný i měkký. Díky zadělání na omládek můžou vyniknout všechny jeho přirozené chutě a je výborný i další dny po upečení.

Suroviny:

Na omládek:
160 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
200 g hladké mouky
10-15 g čerstvého droždí

Dále:
220 g syrovátky
2 lžičky kmínu
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
180-190 g pšeničné chlebové mouky
100 g ovesných vloček

sluníčkový chleba - řez

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, v zavřené, asi 45 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, pšeničnou mouku dosypáváme postupně, už při hnětení pekárny. Znovu necháme těsto jen umíchat, vykynout jsem nechala v míse – díky většímu podílu chlebových mouk je těsto trošku lepivější a nahřátím v pekárně by se tahle vlastnost ještě zhoršila.
Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba, velice mírně podsypneme moukou. Uděláme kulatý bochník, který svrchu sploštíme a žiletkou nařežeme sluníčko. Bochník necháme vykynout (asi hodinu, záleží na teplotě okolí) a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/asi 45min).

Kůrka je vypečená, střída naopak měkounká. Druhý den po upečení je chleba stále velice dobrý, kůrka navíc zvláční.

sluníčkový chléb