Jednoduché, rychlé, vyborné – tak by se dalo popsat toto cukroví. Tenká šlupička těsta je ochucená pouze cukrem, který je místy zkaramelizovaný.

SUROVINY:

90-100 g vody
lžička cukru na kvásek
15 g droždí
300 g hladké mouky
50 g oleje
špetka soli

 

Šlupky

POSTUP:

Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci odměřené mouky. Necháme kvásek probudit a pak vmícháme ostatní suroviny – výsledkem je pevné, ale tvárné těsto. (Pokud je třeba, můžeme po kapkách další vodu přidat.)
Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku a nakrájíme na dílky – celkem by jich mělo být 80-100 kusů. Na vále je necháme hodinu nakynout.

Šlupky

-kousíčky těsta-

 

Pracovní plochu si sypneme krystalovým cukrem …

Šlupky

-položit do cukru a rozválet-

 

…a na něm vyválíme jednotlivé kousky těsta. (Cukr budou mít jen na jedné straně)

Šlupky

Naskládáme je na plech s pečícím papírem cukrovou stranou nahoru a asi po 20 minutách odpočinku je prudce upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 min)

Šlupky

-cukrovou stranou nahoru nakynou šlupky na plechu-

 

Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a voňavé karamelem.

Šlupky