Lehounké jako pírko, měkké jako peřina, vonící citronem – to jsou tyhle smažené lístky.
Mírně sladké jsou výborné třeba jen pocukrované, ale snesou i lehké potření dobrou domácí marmeládou. Tenounká kůrka pevnější, maličko křupavá, uvnitř střída nadýchaná jako obláček.

Vyrobené jsou rychle, usmažené také a snězené – sami uvidíte, pokud recept vyzkoušíte ;-)

Suroviny:

220-230 g vody
500 g hladké mouky
2 žloutky
2 lžíce rumu
30-40 g cukru
18 g droždí
2 vrchovaté lžičky citronové kůry
2-3 lžíce citronové šťávy
30 g másla
špetka soli

 

Smažené citronové lístky

 

Postup:

ve vodě rozmícháme droždí, cukr a trochu mouky – vše z přichystaných surovin – a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, vymísíme vláčné, téměř nelepivé těsto, které necháme v teple místnosti dobře nakynout. Pak ho propracujeme, je-li třeba, mírně podsypneme moukou a rozdělíme na 3 díly – z každého uděláme velikou bulku a po krátkém (10 min) odpočinku je rozválíme na nevelká kola (průměr kolem 20 cm).

 

Smažené citronové lístky

Každou placku pak rádýlkem rozkrojíme na osm trojúhelníků, kterým prořízneme střed a tím prostrčíme (provlékneme) jejich vlastní špičku – vznikne jakýsi lístek.

 

Smažené citronové lístky

Lístky necháme nakynout, v hrnci rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a v něm pak lístky postupně usmažíme.
Z každé strany stačí přibližně 2 minuty (nebo 2 + 3 minuty), olej nemá vřít, ale kolem lístků jen hodně perlit.
Hrnec není třeba zakrývat poklicí. Lístky jdou dobře obrátit i vyndat vidličkou, po usmažení je odložíme na papírový ubrousek nebo utěrku odsát přebytečný tuk.

 

Smažené citronové lístky

Na talíři pocukrujeme nebo můžeme lehce potřít marmeládou.