Lehounké jako pírko, měkké jako peřina, vonící citronem – to jsou tyhle smažené lístky.
Mírně sladké jsou výborné třeba jen pocukrované, ale snesou i lehké potření dobrou domácí marmeládou. Tenounká kůrka pevnější, maličko křupavá, uvnitř střída nadýchaná jako obláček.
Vyrobené jsou rychle, usmažené také a snězené – sami uvidíte, pokud recept vyzkoušíte ;-)
Suroviny:
220-230 g vody
500 g hladké mouky
2 žloutky
2 lžíce rumu
30-40 g cukru
18 g droždí
2 vrchovaté lžičky citronové kůry
2-3 lžíce citronové šťávy
30 g másla
špetka soli
Postup:
ve vodě rozmícháme droždí, cukr a trochu mouky – vše z přichystaných surovin – a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme vláčné, téměř nelepivé těsto, které necháme v teple místnosti dobře nakynout. Pak ho propracujeme, je-li třeba, mírně podsypneme moukou a rozdělíme na 3 díly – z každého uděláme velikou bulku a po krátkém (10 min) odpočinku je rozválíme na nevelká kola (průměr kolem 20 cm).
Každou placku pak rádýlkem rozkrojíme na osm trojúhelníků, kterým prořízneme střed a tím prostrčíme (provlékneme) jejich vlastní špičku – vznikne jakýsi lístek.
Lístky necháme nakynout, v hrnci rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a v něm pak lístky postupně usmažíme.
Z každé strany stačí přibližně 2 minuty (nebo 2 + 3 minuty), olej nemá vřít, ale kolem lístků jen hodně perlit.
Hrnec není třeba zakrývat poklicí. Lístky jdou dobře obrátit i vyndat vidličkou, po usmažení je odložíme na papírový ubrousek nebo utěrku odsát přebytečný tuk.
Na talíři pocukrujeme nebo můžeme lehce potřít marmeládou.
Ďakujem za super recept, cesto ako oblacik naozaj výborné 😊
Nádherný recept, Ivi… beriem :-) , bude sa hodiť.
Chcem Ti zaželať do nového roku všetko dobré, čo sa len dá, aby ťa neobišlo ,
aby sa nekazilo, to čo je dobré, aby slúžilo zdravie, aby ťa sprevádzal humor
a aby okolo Teba nikdy nechýbali dobrí ľudia, ktorí Ťa majú radi :-)
Děkuji, Heli, i Tobě do nového roku jen to nejlepší! :-)
Vyskusane……..velmi ,velmi dobre……fakt ako pierko.Velmi dobry recept.Dakujem.