Smetanová pizza s brambory a slaninou

Milujeme pizzu. Tahle je kynutá droždím, s náplní bramborovou, zjemněnou zakysanou smetanou a voňavou kousíčky uzené slaniny. Lákavě voní rozmarýnem i česnekem, dočervena opečené okraje plátků brambor v zubech příjemně chroupou…

Suroviny:

170 g vody
3 lžíce olivového oleje
300 g hladké mouky
špetka cukru
rovná lžička soli
12 g čerstvého droždí

Na obložení:
několik lžic kysané smetany
syrové brambory
česnek
rozmarýn (kdo má rád)
olivový olej
sůl
mletý pepř
plátky slaniny
mozzarella

Postup:

Ve vlažné vodě rozpustíme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout. Zlehka ho propracujeme a prsty do tenka vymačkáme (nebo válečkem vyválíme) na plech s pečícím papírem.

Plát těsta potřeme osolenou zakysanou smetanou, rozmíchanou s rozetřeným stroužkem česneku a poklademe tenounkými plátky oloupaných brambor tak, aby se navzájem překrývaly. Brambory osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a posypeme lístky rozmarýnu.

Smetanová pizza s brambory a slaninou

Než se rozehřeje trouba, pizza dokyne. Při 200°C pečeme asi 20-25 minut, pak pizzu řídce poklademe kousky plátků slaniny, natrhanou mozzarellou a asi 5-7 minut dopečeme.


Brambory je třeba použít pevné, pěkné a nakrájet je na co nejtenčí plátky. Máte-li obavy, že se brambory nepropečou, můžete plátky napřed 1-2 minuty povařit ve vodě – a vychladlé dát na pizzu, ale my doma používáme plátky zcela syrové.

Rozmarýn je možné vynechat, pizza bude i bez něj velice voňavá.

2 komentářeLeave a comment

  • Tak tohle musím vyzkoušet, sbírají se mi sliny… děti si teď oblíbily vaši focacciu, dělám ji klasicky nebo teď častěji à la pizza. Ale jak vidím, je čas vyzkoušet něco nového!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.