Milujeme pizzu. Tahle je kynutá droždím, s náplní bramborovou, zjemněnou zakysanou smetanou a voňavou kousíčky uzené slaniny. Lákavě voní rozmarýnem i česnekem, dočervena opečené okraje plátků brambor v zubech příjemně chroupou…

Suroviny:

  • 170 g vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 300 g hladké mouky
  • špetka cukru
  • rovná lžička soli
  • 12 g čerstvého droždí

Na obložení:

  • několik lžic kysané smetany
  • syrové brambory
  • česnek
  • rozmarýn (kdo má rád)
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • plátky slaniny
  • mozzarella

Postup:

Ve vlažné vodě rozpustíme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout. Zlehka ho propracujeme a prsty do tenka vymačkáme (nebo válečkem vyválíme) na plech s pečícím papírem.

Plát těsta potřeme osolenou zakysanou smetanou, rozmíchanou s rozetřeným stroužkem česneku a poklademe tenounkými plátky oloupaných brambor tak, aby se navzájem překrývaly. Brambory osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a posypeme lístky rozmarýnu.

Smetanová pizza s brambory a slaninou

Než se rozehřeje trouba, pizza dokyne. Při 200°C pečeme asi 20-25 minut, pak pizzu řídce poklademe kousky plátků slaniny, natrhanou mozzarellou a asi 5-7 minut dopečeme.


Brambory je třeba použít pevné, pěkné a nakrájet je na co nejtenčí plátky. Máte-li obavy, že se brambory nepropečou, můžete plátky napřed 1-2 minuty povařit ve vodě – a vychladlé dát na pizzu, ale my doma používáme plátky zcela syrové.

Rozmarýn je možné vynechat, pizza bude i bez něj velice voňavá.