Voňavé pagáčky z křehkého těsta, lístkující mletými škvarky, lehounké „dvojhubky“ třeba k posezení u vína nebo piva. Snadné proto, že se těsto nepřekládá, ale sroluje – to nahradí několikeré překládání těm, kdo si na něj zatím třeba netroufnou nebo potřebují ušetřit čas.

Suroviny:

400 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky soli
100-110 g vody
1 lžička cukru
100 g bílého jogurtu
1 žloutek
100 g oleje
15 g řerstvého droždí

Na provalování:
cca 200 g mletých škvarků
lžíce měkkého sádla
sůl
necelá lžička mletého pepře

Na potření a posyp před pečením:
1 rozšlehané vajíčko
celý kmín

Snadné škvarkové pagáčky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí s cukrem a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké, ale pevnější těsto, které necháme zakryté v míse dobře vykynout (45-60 minut).

Těsto propracujeme, rozválíme do velkého obdélníku (je-li třeba, lehce podsypneme moukou) a celou plochu těsta potřeme mletými škvarky, smíchanými se lžící sádla. Škvarky dobře osolíme a opepříme a takto připravené těsto srolujeme do pevného závinu, který svrchu válečkem trochu rozválíme na plocho a po délce ještě složíme na třetiny do vyššího balíčku. Zakryjeme utěrkou a necháme opět téměř hodinu nakynout.

Snadné škvarkové pagáčky

Vykynutý balíček těsta na pomoučeném stole opatrně rozválíme do nevelkého obdélníku o síle cca 2-3 cm a kulatým vykrajovátkem nebo maličkou skleničkou vykrájíme pagáčky. Vykrajovátko (okraj skleničky) před každým vtisknutím do těsta omoučíme, aby se vykrojený kousek dobře odloupnul. Pagáčky (včetně zbylých odkrojků těsta) naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme cca 20-30 minut dokynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, sypneme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 10 minut).

Těsto můžeme (s množstvím droždí sníženým na 8-10 g) umíchat večer a nechat do rána kynout v lednici. Ráno ho jen propracujeme a proválíme se škvarky. Samozřejmě je možné těsto překládat i tak, jak jsme u pagáčků zvyklí (plát na třetiny, pak do balíčku, po odpočinku 2x zopakovat).