Voňavé pagáčky z křehkého těsta, lístkující mletými škvarky, lehounké „dvojhubky“ třeba k posezení u vína nebo piva. Snadné proto, že se těsto nepřekládá, ale sroluje – to nahradí několikeré překládání těm, kdo si na něj zatím třeba netroufnou nebo potřebují ušetřit čas.
♥
Suroviny:
400 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky soli
100-110 g vody
1 lžička cukru
100 g bílého jogurtu
1 žloutek
100 g oleje
15 g řerstvého droždí
Na provalování:
cca 200 g mletých škvarků
lžíce měkkého sádla
sůl
necelá lžička mletého pepře
Na potření a posyp před pečením:
1 rozšlehané vajíčko
celý kmín
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí s cukrem a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a uhněteme měkké, ale pevnější těsto, které necháme zakryté v míse dobře vykynout (45-60 minut).
Těsto propracujeme, rozválíme do velkého obdélníku (je-li třeba, lehce podsypneme moukou) a celou plochu těsta potřeme mletými škvarky, smíchanými se lžící sádla. Škvarky dobře osolíme a opepříme a takto připravené těsto srolujeme do pevného závinu, který svrchu válečkem trochu rozválíme na plocho a po délce ještě složíme na třetiny do vyššího balíčku. Zakryjeme utěrkou a necháme opět téměř hodinu nakynout.
Vykynutý balíček těsta na pomoučeném stole opatrně rozválíme do nevelkého obdélníku o síle cca 2-3 cm a kulatým vykrajovátkem nebo maličkou skleničkou vykrájíme pagáčky. Vykrajovátko (okraj skleničky) před každým vtisknutím do těsta omoučíme, aby se vykrojený kousek dobře odloupnul. Pagáčky (včetně zbylých odkrojků těsta) naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme cca 20-30 minut dokynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, sypneme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 10 minut).
Těsto můžeme (s množstvím droždí sníženým na 8-10 g) umíchat večer a nechat do rána kynout v lednici. Ráno ho jen propracujeme a proválíme se škvarky. Samozřejmě je možné těsto překládat i tak, jak jsme u pagáčků zvyklí (plát na třetiny, pak do balíčku, po odpočinku 2x zopakovat).
Ráda bych věděla, jaké jsou pagáče na druhý den? Případně existuje nějaký trik, aby byly měkké a reprezentativní další den po upečení?
Děkuji
Dobrý den, pokud jsou pagáče (těsto na ně) dobře omaštěny, měly by být i druhý den moc dobré. Doporučila bych těsto zadělat na omládek, lépe kyne a druhý den pečivo není cítit droždím.
Iva
Dobrý den, těsto skvělé. Jen ještě nevím, jak spolupracovat se svou novou troubou. Pokud peču na vyšší teploty (přes 200C), tak často mám pečivo tmavší a když jej rozříznu, tak to není ono. Troubu jsme nechala dlouho předehřát, pagáčky jsem pekla i déle (15) min a uvnitř bylo těsto nedopečené. Nevím, zda dělám něco špatně:-(
Dobrý den, spíše je možné, že trouba nepeče dobře (i to se občas stane), nebo jste zvolila nevhodný program…?
Iva
Dobrý den, Ivo. Momentálně nemám ani jogurt, ani celozrnnou špaldovou. Čím nahradit? Případně lze vynechat? Děkuji za radu
Dobrý den, celozrnná špalda by šla nahradit jiným celozrnem, ale ten jogurt nevím. Pokud místo něj dáte kefír, je nutné ubrat vody – a kolik, to si netroufnu jen tak napsat.
Iva
Dobrý den,
lze vynechat celozrnnou mouku a péct pagáčky pouze z klasické hladké mouky?
Dobrrý den, určitě ano. Jen bude potřeba méně tekutin, celozrnná mouka víc saje.
Iva