Tyto moc dobré tmavší rohlíky se prodávají běžně v obchodě. Hodně nám chutnají, tak jsem zkusila upéct vlastní, domácí – u těch vím, co jsem do nich dala. Myslím, že výsledek je kupovanému velice podobný. Rohlíky jsou lehounké a přesto pevné a zasytí. Dobré i druhý den po upečení.

 

sojové vločky

sojové vločky

Suroviny:
na omládek
100 ml (g) vody

130 g hladké mouky
lžička sladěnky
18-20 g droždí

Další suroviny:
210 ml (g) vody

25 g oleje
2 lžičky soli
70 g sójových vloček
2 rovné lžíce pšeničných otrub
lžíce lněného semínka
360 g hladké mouky

 

Postup:

Sójové rohlíky

-řez s očky žlutých sojových vloček-

suroviny na omládek dobře vymícháme a zakrytý proti osýchání a prachu ho necháme 45-60 minut v teple kynout.

Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které pokyne asi hodinu (v chladnějším prostředí i hodinu a půl).

Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, promísíme a rozdělíme na 10-12 dílů (pokud je třeba, desku stolu malinko pomoučíme). Ze všech dílků uděláme nejdříve bulky, které necháme 15 minut odpočinout. Pak postupně rozválíme na ovál a smotáme do rohlíků.

Rohlíky je potřeba nechat před pečením nakynout (přibližně 40-60 minut), potřít vodou a vsadit péct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C/15-20 min – orientačně).