Špaldové rohlíky s kefírem

Opět nadýchané, křupavé domácí rohlíky, znovu s omládkem – po špaldové mouce chutnají malinko oříškově.

Suroviny:

200 ml vody
4 lžíce kefíru (asi 50 g)
50 g oleje
lžička sladěnky
200 g špaldové hladké mouky
250 g hladké mouky
1,5 rovné lžičky soli
15 g droždí

 

Špaldové rohlíky s kefírem

Postup:

z odměřeného množství dáme do pekárny 100 ml vody, sladěnku, všechno droždí a 130 g hladké mouky a bez předehřevu necháme pekárnou jen umíchat omládek. V zavřené pekárně pak omládek asi 45-60 min kyne.

Přisypeme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme vymíchat těsto, které po uhnětení můžeme nechat kynout buď v pekárně nebo v míse.

Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, propracujeme, je-li třeba, lehce přitom podsypneme hladkou moukou a rozdělíme na 10 dílů. Z každého kousku těsta uděláme bulku, kterou necháme před válením a motáním asi 10 min odpočívat….pak vyválíme a umotáme rohlíky, které necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a ve vyhřáté troubě prudce upečeme (200°C/asi 15-18min).

 

Špaldové rohlíky s kefírem

7 komentářůLeave a comment

  • Moc děkuji za recept, dnes vyzkoušeno. Špaldu jsem dala 50gr Provita celozrnná+špalda celozrnná z Lidlu, ta je jemnější, trošku víc kefíru než v receptu. Nepotírala jsem vejcem jen jsem rosila. Úžasně vláčné, měkoučké, mňam! Díky

  • Dobrý den,díky za skvělé recepty.Tyto rohlíky jsem pro velký zájem dnes dělala po druhé a jsou fakt vynikající.Díky.

    • Dobrý den i Vám – těší mě, že rohlíky tak chutnaly. I u nás patří k oblíbeným 🙂

  • Dobrý den Ivi nejdřív Vám chci poděkovat za Vaše skvělé recepty.Díky nim jsem už hodně dávno nekoupila žádné pečivo ani chleba z obchodu.Jsme s manželem už sami dva a chutná nám pečivo hlavně celozrnné. Mám takový hloupý dotaz,když uvádíte v receptem mouku špaldovou hladkou,tím asi není myšlena špaldová celozrnná?A pokud ne ,je možné ji nahradit právě tou celozrnnou?
    Děkuji!

    • Dobrý den,
      děkuji za milý vzkaz 🙂
      Ano, špaldová hladká je jiná, než celozrnná. Můžete použít i celozrnku, ale počítejte s tím, že spotřebuje maličko více vody, hlídejte, aby těsto nebylo moc tuhé.
      Iva

  • Tak už upečeno,použila jsem celozrnnou špaldu, dala o něco více vody. Rohlíky jsou moc dobré,nadýchané,chutné.Potřela jsem vejcem,jsou pěkně lesklé,zlatavé.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.