Opět nadýchané, křupavé domácí rohlíky, znovu s omládkem – po špaldové mouce chutnají malinko oříškově.

Suroviny:

200 ml vody
4 lžíce kefíru (asi 50 g)
50 g oleje
lžička sladěnky
200 g špaldové hladké mouky
250 g hladké mouky
1,5 rovné lžičky soli
15 g droždí

 

Špaldové rohlíky s kefírem

Postup:

z odměřeného množství dáme do pekárny 100 ml vody, sladěnku, všechno droždí a 130 g hladké mouky a bez předehřevu necháme pekárnou jen umíchat omládek. V zavřené pekárně pak omládek asi 45-60 min kyne.

Přisypeme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme vymíchat těsto, které po uhnětení můžeme nechat kynout buď v pekárně nebo v míse.

Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, propracujeme, je-li třeba, lehce přitom podsypneme hladkou moukou a rozdělíme na 10 dílů. Z každého kousku těsta uděláme bulku, kterou necháme před válením a motáním asi 10 min odpočívat….pak vyválíme a umotáme rohlíky, které necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a ve vyhřáté troubě prudce upečeme (200°C/asi 15-18min).

 

Špaldové rohlíky s kefírem