Špaldový chléb se zakysankou

Bochník byl lehounký, střída plná pravidelných oček, místo zakysanky by bylo určitě možné použít hustý jogurt o stejné hmotnosti.
Tím, že jsem ho před pečením nařízla do dvojitého kříže, nějak výrazněji dál nepopraskal (což se v remosce stává běžně).
Moje nová remoska trochu svrchu připéká, přesto chleba spálený není.

Suroviny:

25 g kvásku
120 g (ml) vody
120 g žitné chlebové mouky
– asi 10 hodin předem smícháme a zakryté necháme v teple kvasit

Dále
70 g (ml) vody
160 g zakysané smetany
1,5 lžičky soli
250 g špaldové hladké mouky
100 g hladké mouky
trocha kmínu nebo chlebového koření

 

Špaldový chléb se zakysankou

Postup:

všechny ostatní suroviny přidáme do rozkvašeného kvásku a vymísíme těsto, které necháme kynout v teple (asi 2 hodiny).
Na lehce pomoučené desce pomocí stěrky (karty) zformujeme bochník, který dáme kynout do ošatky nebo (jako já) do fólií vyloženého cedníku.
Po nakynutí chleba přemístíme do remosky, nařízneme a upečeme (asi 40-50 min).

 

Špaldový chléb se zakysankou

 

 

 

11 komentářůLeave a comment

  • Tak jsem vyzkoušela, ale těsto bylo moc řídké, musela jsem hodně přisypávat mouku. No musím poznamenat, že špaldovou jsem měla jen celozrnnou jemně mletou. A chléb byl teda takový mdlý, asi musím dát příště více soli, byl docela velký – měl 1,1 kg a na tak velký chleba mě přijdou dvě lžičky málo. Jinak střídka krásná a jemná.

    • Každá mouka saje vodu jinak, možná proto bylo třeba dosypnout.
      U soli se řídím použitou moukou – na 250 g mouky dávám rovnou lžičku soli 😉 Vyzkoušejte, ajké solení vyhovuje vám 🙂

  • Dobrý den, hledám vhodný recept na chléb pro mého 18 měsíčního synka a tento Váš mi svým složením přijde ideální – kváskový – žitno-špaldový. Chtěla jsem se zeptat, nemám remosku, tudíž budu péct chléb v troubě. Nemáte, prosím, zkušenost s dobou pečení v troubě a na kolik stupňů? Ještě jeden dotaz bych měla. Mohu např. tento chléb zadělat v pekárně?
    Ještě bych Vám chtěla poděkovat za Vaše stránky a už se chystám na nákup Vaší knihy :-))) Děkuji moc

    • Dobrý den,
      děkuji za pochvalu a doufám, že se Vám kniha bude líbit!
      Samozřejmě, že tento chleba upečete i v troubě! Pokud ho budete zadělávat v pekárně, nenechte proběhnout celé hnětení, což bývá cca 25 minut, ale po 5-8 minutách hnětení pekárnu vypněte a v zavřené nechte chleba nakynout.
      Upečte ho v troubě při 210-220°C, asi 40-45 minut.

      • Jste zlatá, děkuji moc, zítra jdu na to :-))) Těším se na další Vaše recepty 🙂

  • Dobrý den,

    tento chlebík jsem pekla již dvakrát. Jednou v troubě a nyní v remosce. Postupovala jsem podle receptu, ale vždy mi prasknul dole po obvodu. Nevíte, prosím, čím by to mohlo být?

    Děkuji moc

    • Dobrý den,
      praskl i přes naříznutí? Kvásek máte silný, už starší? Pokud jste opravdu postupovala podle receptu, netuším, kde by mohla být chyba….
      Ještě se zeptám – jiné chleby Vám nepraskají?

      • ano, byl naříznutý. Kvásek mám dva měsíce. Zatím jsem pekla z formy podle Vašich receptů – žitný a celozrnný a ty byly v pořádku. Tento jsem dělala dvakrát pro děti a prasknul. Jak jsem hledala na FB, tak lidé psali – nedokynutý, málo nahřátý plech – je to možné?

        • Nemyslím si, že by to bylo nahřátým plechem – chleba často dávám do studené remosky a odspodu mi nepraská. Spíš bych to odhadla na hůř uzavřený bochník nebo málo utařený – víte o čem píšu?

          • ano, vím, ale popravdě to neumím. Musím to někde nastudovat. To by opravdu mohl být ten problém. Nyní jsem dopekla sendvičový celozrnný z formy podle zdejšího receptu a také mi prasknul a v remosce mám teď „fifty fifty“, tak uvidíme. Děkuji moc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.