Špaldový chléb se zakysankou

Bochník byl lehounký, střída plná pravidelných oček, místo zakysanky by bylo určitě možné použít hustý jogurt o stejné hmotnosti.
Tím, že jsem ho před pečením nařízla do dvojitého kříže, nějak výrazněji dál nepopraskal (což se v remosce stává běžně).
Moje nová remoska trochu svrchu připéká, přesto chleba spálený není.

Suroviny:

25 g kvásku
120 g (ml) vody
120 g žitné chlebové mouky
– asi 10 hodin předem smícháme a zakryté necháme v teple kvasit

Dále
70 g (ml) vody
160 g zakysané smetany
1,5 lžičky soli
250 g špaldové hladké mouky
100 g hladké mouky
trocha kmínu nebo chlebového koření

 

Špaldový chléb se zakysankou

Postup:

všechny ostatní suroviny přidáme do rozkvašeného kvásku a vymísíme těsto, které necháme kynout v teple (asi 2 hodiny).
Na lehce pomoučené desce pomocí stěrky (karty) zformujeme bochník, který dáme kynout do ošatky nebo (jako já) do fólií vyloženého cedníku.
Po nakynutí chleba přemístíme do remosky, nařízneme a upečeme (asi 40-50 min).

 

Špaldový chléb se zakysankou

 

 

 

12 CommentsLeave a comment

  • Tak jsem vyzkoušela, ale těsto bylo moc řídké, musela jsem hodně přisypávat mouku. No musím poznamenat, že špaldovou jsem měla jen celozrnnou jemně mletou. A chléb byl teda takový mdlý, asi musím dát příště více soli, byl docela velký – měl 1,1 kg a na tak velký chleba mě přijdou dvě lžičky málo. Jinak střídka krásná a jemná.

    • Každá mouka saje vodu jinak, možná proto bylo třeba dosypnout.
      U soli se řídím použitou moukou – na 250 g mouky dávám rovnou lžičku soli 😉 Vyzkoušejte, ajké solení vyhovuje vám 🙂

  • Dobrý den, hledám vhodný recept na chléb pro mého 18 měsíčního synka a tento Váš mi svým složením přijde ideální – kváskový – žitno-špaldový. Chtěla jsem se zeptat, nemám remosku, tudíž budu péct chléb v troubě. Nemáte, prosím, zkušenost s dobou pečení v troubě a na kolik stupňů? Ještě jeden dotaz bych měla. Mohu např. tento chléb zadělat v pekárně?
    Ještě bych Vám chtěla poděkovat za Vaše stránky a už se chystám na nákup Vaší knihy :-))) Děkuji moc

    • Dobrý den,
      děkuji za pochvalu a doufám, že se Vám kniha bude líbit!
      Samozřejmě, že tento chleba upečete i v troubě! Pokud ho budete zadělávat v pekárně, nenechte proběhnout celé hnětení, což bývá cca 25 minut, ale po 5-8 minutách hnětení pekárnu vypněte a v zavřené nechte chleba nakynout.
      Upečte ho v troubě při 210-220°C, asi 40-45 minut.

      • Jste zlatá, děkuji moc, zítra jdu na to :-))) Těším se na další Vaše recepty 🙂

  • Dobrý den,

    tento chlebík jsem pekla již dvakrát. Jednou v troubě a nyní v remosce. Postupovala jsem podle receptu, ale vždy mi prasknul dole po obvodu. Nevíte, prosím, čím by to mohlo být?

    Děkuji moc

    • Dobrý den,
      praskl i přes naříznutí? Kvásek máte silný, už starší? Pokud jste opravdu postupovala podle receptu, netuším, kde by mohla být chyba….
      Ještě se zeptám – jiné chleby Vám nepraskají?

      • ano, byl naříznutý. Kvásek mám dva měsíce. Zatím jsem pekla z formy podle Vašich receptů – žitný a celozrnný a ty byly v pořádku. Tento jsem dělala dvakrát pro děti a prasknul. Jak jsem hledala na FB, tak lidé psali – nedokynutý, málo nahřátý plech – je to možné?

        • Nemyslím si, že by to bylo nahřátým plechem – chleba často dávám do studené remosky a odspodu mi nepraská. Spíš bych to odhadla na hůř uzavřený bochník nebo málo utařený – víte o čem píšu?

          • ano, vím, ale popravdě to neumím. Musím to někde nastudovat. To by opravdu mohl být ten problém. Nyní jsem dopekla sendvičový celozrnný z formy podle zdejšího receptu a také mi prasknul a v remosce mám teď „fifty fifty“, tak uvidíme. Děkuji moc

  • Dobrý den, peču dneska tento chleba a zajímalo by mě, jak má těsto vypadat ? Jsem zvyklá, že se kolem hnětacího háku zpravidla utvoří koule, takže jsem dosypávala mouku, aby ta koule byla. Mouka byla hodně žíznivá, těsto bylo dost řídké. Také první kynutí probíhalo velmi pozvolna – po třech hodinách se zvedlo jen trošku. Pak jsem ještě řešila, jestli se musí dát do nádoby nebo lze rovnou na pečící kámen. Kvásek mám starý asi 14 dní, byl darovaný. Krmím jednou týdně, když nepeču. Dělám to tak správně ? Toto je teprve můj druhý kváskový chleba, který peču. Ten první byl taky podle Vás, celozrnný jednoduchý, chuťově paráda, ale moc nenakynul a když jsem ho nařezávala, tak se ještě propadnul, tak nevím. V kváskovém pečení jsem vskutku nováček.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.