Bochník byl lehounký, střída plná pravidelných oček, místo zakysanky by bylo určitě možné použít hustý jogurt o stejné hmotnosti.
Tím, že jsem ho před pečením nařízla do dvojitého kříže, nějak výrazněji dál nepopraskal (což se v remosce stává běžně).
Moje nová remoska trochu svrchu připéká, přesto chleba spálený není.

Suroviny:

25 g kvásku
120 g (ml) vody
120 g žitné chlebové mouky
– asi 10 hodin předem smícháme a zakryté necháme v teple kvasit

Dále
70 g (ml) vody
160 g zakysané smetany
1,5 lžičky soli
250 g špaldové hladké mouky
100 g hladké mouky
trocha kmínu nebo chlebového koření

 

Špaldový chléb se zakysankou

Postup:

všechny ostatní suroviny přidáme do rozkvašeného kvásku a vymísíme těsto, které necháme kynout v teple (asi 2 hodiny).
Na lehce pomoučené desce pomocí stěrky (karty) zformujeme bochník, který dáme kynout do ošatky nebo (jako já) do fólií vyloženého cedníku.
Po nakynutí chleba přemístíme do remosky, nařízneme a upečeme (asi 40-50 min).

 

Špaldový chléb se zakysankou