Tento podmáslový chleba se dá upéct jak v troubě (volně na plechu, bez formy, která by jej podržela), tak i v remosce – která si na jeho upečení vezme pouhou pětinu elektřiny, co potřebuje k upečení trouba.

Špaldový podmáslový chléb
-kyne ve formě remosky Original-

 

Suroviny:

250 ml (g) vody
150 g kysaného podmáslí
lžička medu
lžička drceného kmínu
lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
250 g špaldové hladké mouky
200 g hladké mouky
15-17 g droždí
kdo má rád, může přidat i 1-2 lžíce semínek

 

Špaldový podmáslový chléb
-s grilovaným masem-

Postup:

všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, vytvarujeme bochník a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií dobře vykynout.

Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/45min), já jsem pekla 50 minut v remosce – chleba se do ní vešel taktak.

 

 

 

9 Comments

  • Posted 26.3.2015 23:06 od lilly 0Likes

    Ivo, když chci tento chleba upéct v pekárně, mám nějak upravovat množství tekutin a droždí nebo můžu použít recept tak, jak je napsaný? Děkuji.

    • Posted 27.3.2015 10:26 od Iva 0Likes

      Pravděpodobně nebude třeba nic upravovat (max.přidat 1-2 lžíce vody), jen – chleba je ze 600 g mouky. Vejde se vám do pekárny?

      • Posted 27.3.2015 10:42 od lilly 0Likes

        Určitě vejde, už jsem pekla i větší.

      • Posted 27.3.2015 22:15 od lilly 0Likes

        Jak má ten chleba vypadat? Má být nadýchaný s očky nebo spíš takový hutnější? Chuťově je dobrý, ale mám dojem, že vykynul méně, než bych čekala. Když ho porovnám s předchozími chleby podobné gramáže je nižší a opravdu takový hutný. Když ho pečete v remosce, tak ji předehříváte? Někde po babičce bych měla mít takovou tu úplně starou, hliníkovou, tak bych to zkusila v ní, jestli by to dopadlo jinak – lépe. Nebo na to musí být nějaká novější, modernější?

        • Posted 28.3.2015 11:35 od Iva 0Likes

          Je pevnější, ale očkatý – však mrkněte na fotku řezu. Kdybyste ubrala špaldu, bude nadýchaný víc.
          Remosku nepredehřívám, mam starou i novou a z té starší se mi chleby zdají lepší 😉

          • Posted 28.3.2015 11:42 od lilly 0Likes

            Tak to já mám ta očka mnohem menší.

  • Posted 30.6.2020 11:35 od Eva 0Likes

    Dobrý den Ivo,
    chtěla bych se zeptat, k čemu je potřeba přidávat droždí, když je tam kvásek?
    Díky Eva

    • Posted 1.7.2020 9:53 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nerozumím otázce…v receptu kvásek přece použitý není.
      Iva

  • Posted 20.3.2021 11:20 od Erika 0Likes

    Vynikajcí chlebík! Pekárnu nemám, takže jsem těsto zadělávala s omládkem a pak upekla klasicky v troubě. Chuťově výborný, měkký. Děkuji za další skvělý receptík na chleba do sbírky.

Přidejte komentář