Tento podmáslový chleba se dá upéct jak v troubě (volně na plechu, bez formy, která by jej podržela), tak i v remosce – která si na jeho upečení vezme pouhou pětinu elektřiny, co potřebuje k upečení trouba.
Suroviny:
250 ml (g) vody
150 g kysaného podmáslí
lžička medu
lžička drceného kmínu
lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
150 g žitné chlebové mouky
250 g špaldové hladké mouky
200 g hladké mouky
15-17 g droždí
kdo má rád, může přidat i 1-2 lžíce semínek
Postup:
všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, vytvarujeme bochník a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií dobře vykynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/45min), já jsem pekla 50 minut v remosce – chleba se do ní vešel taktak.
Ivo, když chci tento chleba upéct v pekárně, mám nějak upravovat množství tekutin a droždí nebo můžu použít recept tak, jak je napsaný? Děkuji.
Pravděpodobně nebude třeba nic upravovat (max.přidat 1-2 lžíce vody), jen – chleba je ze 600 g mouky. Vejde se vám do pekárny?
Určitě vejde, už jsem pekla i větší.
Jak má ten chleba vypadat? Má být nadýchaný s očky nebo spíš takový hutnější? Chuťově je dobrý, ale mám dojem, že vykynul méně, než bych čekala. Když ho porovnám s předchozími chleby podobné gramáže je nižší a opravdu takový hutný. Když ho pečete v remosce, tak ji předehříváte? Někde po babičce bych měla mít takovou tu úplně starou, hliníkovou, tak bych to zkusila v ní, jestli by to dopadlo jinak – lépe. Nebo na to musí být nějaká novější, modernější?
Je pevnější, ale očkatý – však mrkněte na fotku řezu. Kdybyste ubrala špaldu, bude nadýchaný víc.
Remosku nepredehřívám, mam starou i novou a z té starší se mi chleby zdají lepší ;-)
Tak to já mám ta očka mnohem menší.
Dobrý den Ivo,
chtěla bych se zeptat, k čemu je potřeba přidávat droždí, když je tam kvásek?
Díky Eva
Dobrý den, nerozumím otázce…v receptu kvásek přece použitý není.
Iva
Vynikajcí chlebík! Pekárnu nemám, takže jsem těsto zadělávala s omládkem a pak upekla klasicky v troubě. Chuťově výborný, měkký. Děkuji za další skvělý receptík na chleba do sbírky.