Maličké bochníčky z chlebového těsta (s žitným kvasem) jemně voní špekem, mají velmi pružnou střídu tečkovanou otrubami a semtam očkem špekového škvarečku.
Ke zcela čerstvým není třeba ani příloha, dají se jíst jen tak, voňavé i chutnající špekem…
♥
SUROVINY:
Rozkvas:
35 g žitného kvasu
180 g vody
180 g žitné chlebové nebo celozrnné mouky
Dále:
140 + 20-40 g vody
320 g pšeničné chlebové mouky
80 g uzeného špeku (slaniny)
vrchovatou lžíci pšeničných otrub
lžičku drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
POSTUP:
Suroviny na rozkvas promícháme dohromady a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kvasit. Pokud použijeme celozrnnou mouku, přidáme trochu vody navíc – místo 180 g jí dáme 200 g.
Velkou část vody (140 g) a všechnu pšeničnou mouku promícháme s hotovým rozkvasem a 45 minut necháme odpočinout. Proběhne částečné nakvašení i autolýza, při které se lépe vyvine lepek.
Zároveň pokrájíme špek na velice drobné kostičky a na suché, nepřilnavé pánvi ho lehce osmažíme – jen tak, aby vypustil tuk a pak směs necháme chládnout.
K odleželému těstu přidáme ještě otruby, kmín, špek i se vším voňavým sádlem, které se z něj na pánvi uvolnilo, sůl a na ni po částech další vodu. Vše spolu dobře promícháme, pak mísu s těstem zakryjeme a necháme kynout. Těsto je už částečně fermentováno, většinou mu pak stačí necelá hodinka.
Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, popřekládáme a necháme 5-10 minut ležet. Pak stěrkou rozkrájíme na 8 stejných dílů a z každého uděláme bulku, kterou vyválíme do podlouhlého dalamánku.
Všechny dalamánky dáme kynout na plech s pečící fólií a i s plechem je uzavřeme do velkého igelitového pytle nakynout.
Vykynuté dalamánky nařízneme, postříkáme vodou, posypeme hrubou solí, můžeme i celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C/20-25 minut).
.
.
Nejlepší dalamánky, které jsem kdy pekl. Dělám i s osmaženou cibulkou. Prostě „boží“.
Děkuji, Jaromíre :-) Smažená cibulka v těstě dělá divy, pečivo s ní voní až ven z domu, bytu :-)
Dobrý den, je možné pšeničnou chlebovou mouku nahradit klasickou hladkou moukou?
Dobrý den, ano, je. :-)
A dala by se prosím pšeničná chlebová nahradit špaldovou hladkou? Bylo by potom to pečivo stále dobré nebo jenom zdravější na úkor chuti? 😀
Dala a bylo by to výborné. Jen nevím, jak to bude s vodou, špalda maličko méně saje. Zkuste dát vody zpočátku o 3-4 lžíce méně, přidat je můžete v průběhu mísení.
Dobrý den, než něco pokazím, chtěla bych se optat, jestli místo otrub mohu použít třeba trochu ovesných vloček nebo je vynechat, když je zrovna teď nemám a v současné době asi ani honem nekoupím.
Mám hodně kvásku od pečení chleba, chtěla bych vyzkoušet něco jiného a váš recept mě zaujal.
Díky.
Dobrý den, Marie,
určitě můžete dát ovesné vločky, asi lžíci a nemusí bát do vrchovata ;-)
Ať se Vám povedou a chutnají!
Iva
Dobrý den, díky za rady. Dalamánky se povedly a jsou hodně chutné. Trochu hutnější, ale asi mi trochu překynul kvásek. Příště to vylepším.
Krásný a zdravý nový rok přeji.
Marie
Dobrý den,
zkuste příště tedy přidat lžíci nebo dvě vody, mohlo by to pomoct ;-)
Šťastné vykročení do nového roku i Vám! :-)
Iva
Prosím ak nemám RK ale LM v akom pomere urobiť rozkvas a je možné použiť ovsene otruby? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý den, Marto,
s rozkvasem z LM Vám nepomůžu, protože s LM nepeču a nepekla jsem. (Však to zkuste podle jiných receptů s LM, podle kterých pečete, pekla jste dosud :-) ). Ovesné otruby použít můžete.
Iva