Maličké bochníčky z chlebového těsta (s žitným kvasem) jemně voní špekem, mají velmi pružnou střídu tečkovanou otrubami a semtam očkem špekového škvarečku.
Ke zcela čerstvým není třeba ani příloha, dají se jíst jen tak, voňavé i chutnající špekem…

SUROVINY:

Rozkvas:
35 g žitného kvasu
180 g vody
180 g žitné chlebové nebo celozrnné mouky

Dále:
140 + 20-40 g vody
320 g pšeničné chlebové mouky
80 g uzeného špeku (slaniny)
vrchovatou lžíci pšeničných otrub
lžičku drceného kmínu
2 rovné lžičky soli

Špekové dalamánky

POSTUP:

Suroviny na rozkvas promícháme dohromady a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kvasit. Pokud použijeme celozrnnou mouku, přidáme trochu vody navíc – místo 180 g jí dáme 200 g.

Velkou část vody (140 g) a všechnu pšeničnou mouku promícháme s hotovým rozkvasem a 45 minut necháme odpočinout. Proběhne částečné nakvašení i autolýza, při které se lépe vyvine lepek.

Zároveň pokrájíme špek na velice drobné kostičky a na suché, nepřilnavé pánvi ho lehce osmažíme – jen tak, aby vypustil tuk a pak směs necháme chládnout.

K odleželému těstu přidáme ještě otruby, kmín, špek i se vším voňavým sádlem, které se z něj na pánvi uvolnilo, sůl a na ni po částech další vodu. Vše spolu dobře promícháme, pak mísu s těstem zakryjeme a necháme kynout. Těsto je už částečně fermentováno, většinou mu pak stačí necelá hodinka.

Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, popřekládáme a necháme 5-10 minut ležet. Pak stěrkou rozkrájíme na 8 stejných dílů a z každého uděláme bulku, kterou vyválíme do podlouhlého dalamánku.

Všechny dalamánky dáme kynout na plech s pečící fólií a i s plechem je uzavřeme do velkého igelitového pytle nakynout.

Vykynuté dalamánky nařízneme, postříkáme vodou, posypeme hrubou solí, můžeme i celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C/20-25 minut).

.

.