Milujeme štafetky…tedy – celá rodina je mlsá ráda, ale u manžela jsou tím nej, nejoblíbenějším zákuskem.
Proto jsem po vyzkoušení receptu zajásala, protože jsou od těch kupovaných k nerozeznání (a vedle mnohých pak dokonce o dost chutnější, protože se množí náš seznam cukráren, kde bohužel pozměnili výrobu a nám u nich přestalo chutnat).

Suroviny:

650 g bílků
400 g pískového cukru
170 g mletých ořechů
170 g hladké mouky
moučkový cukr

Kávový krém :
500 g másla
200 g moučkového cukru
200 g teplé kávy (zrnkové, ale bez sedliny)

Postup:

Do pevně ušlehaných bílků zašleháme cukr a opatrně zamícháme mouku a ořechy.
Těsto tenounce rozetřeme na papírem vyložené dva plechy (pokud se nám povede bílky dobře našlehat, vyjde těsto i na tři plechy), posypeme moučkovým cukrem a ve středně vyhřáté troubě dorůžova upečeme.
Odloupneme papír, pláty rozkrojíme na poloviny a všechny 4 díly spojíme krémem.
V chladu necháme odležet a ztuhnout a nakrájíme na řezy, kterým konce namočíme v čokoládě.

Krém : Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně přikapáváme kávu.

Za laskavé zapůjčení fotky děkuji své milé kamarádce Jarce.

Pokud nepotřebujete takové množství zákusků, dají se dobře upéct z poloviční dávky.

Využijete veškeré přebytky bílků po pečení cukroví.

Bílky se dají dobře mrazit – všechny přebytky bílků si mrazím v jedné krabičce už během roku, daleko před Vánocemi.

Je to zákusek opravdu rychle udělaný, nedá moc práce a zvládnou ho i začínající kuchařky.

Recept je z kuchařky nakl. Dona., několikrát vyzkoušený, převážně na vánoce.

10 Comments

  • Posted 4.12.2014 15:39 od babiMinka 0Likes

    to bych teda měla vyzkoušet, vypadají nádherně!!!!

  • Posted 13.12.2014 10:18 od Ajag 0Likes

    Ahoj Ivi, můžeš prosím tě napsat na kolik stupňů a jak dlouho jsi je pekla? Moc děkuji i za ostatní lidičky 🙂

    • Posted 15.12.2014 10:27 od Iva 0Likes

      Ali, pekla jsem je naposledy vloni a myslím, že to bylo 170-180°c. Upečené jsou velice rychle.

  • Posted 21.9.2015 17:44 od Majka 0Likes

    A když ty bílky zamrazím,tak se pak taky dobře vyšlehají?

    • Posted 21.9.2015 19:15 od Iva 0Likes

      Ano, Majko, dělám to tak už roky – vyšlehat jdou perfektně 😉

  • Posted 23.9.2015 7:44 od Eva 0Likes

    Nesrazí se ten krém? Mám pocit, že je to hodně tekutiny, a navíc teplé. Moc ráda to vyzkouším, štafetky máme taky rádi.

    • Posted 23.9.2015 18:50 od Iva 0Likes

      Určitě ne, dělali jsme je minimálně 5-7x? 🙂
      A děláme je rádi, štafetky jsou asi jediný zákusek, který manžel s velkou chutí jí.

  • Posted 24.9.2015 5:11 od Eva 0Likes

    Už se na ně chystám, taky je miluju. Děkuji za recept.

  • Posted 1.12.2020 13:24 od Erika 0Likes

    Prosím, kolik je to 650 g bílků? Nedalo by se jednoduše napsat, kolik kusů? Určitě bych pekla z polovičního množství, ale nemám představu, jak ty bílky pak budu rozdělovat 😀 děkuji za odpověd

    • Posted 2.12.2020 10:01 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Eriko, to opravdu nevím – vejce bývají různě veliká. Zvažte jeden bílek a uvidíte podle toho 😉
      Iva
      P. S. V tomto receptu jsem vždy zužitkovávala bílky, které mi zbývaly z vánočního pečení. Budete-li chtít štafetky upéct jindy, bílky dávejte do krabičky do mrazáku už déle dopředu. Dobře tam vydrží a našlehat jdou bez problémů.

Napsat komentář: Eva Zrušit odpověď na komentář