Náplň nemusí být pouze šunková, tady se fantazii meze nekladou (ohraničená je snad pouze možnostmi naší lednice).
Výborné jsou i pizza rohlíky – rozválené těsto potřít lehce hustým kečupem (nej je ten domácí) nebo omáčkou z rajčat, položit šunku, plátek sýra, ovonět kořením a svinout – .další postup je stejný. Těsto je velice jednoduché a rychlé.

 

Suroviny na 8-10 rohlíků:

200 g vody
6 lžic oleje
lžička cukru
1,5 lžičky soli
100 g hrubé mouky
310-320 g hladké mouky
14-15 g čerstvého droždí
můžeme přidat i velkou špetku mletého pepře

Na náplň
plátky šunky

 

Šunkové rohlíky

Šunkové rohlíky

 

Postup:

všechny suroviny na těsto dáme do pekárny a použijeme program Těsto. Nenecháváme dojet až do úplného konce, těsto je volnější a tak bude lépe, když ho dáme dokynout do mísy.

Bez pekárny připravíme těsto tak, že z vody, cukru, droždí a trochy mouky (vše z nachystaných, odvážených suroviny) umícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme trochu volnější těsto, které
necháme v teple místnosti nakynout.

 

Šunkové rohlíky

Pak ho propracujeme, rozdělíme na 8-10 kousků a z každého uděláme bulku. Všechny bulky necháme asi 5-10 min odpočinout, poté rozválíme (je-li třeba, lehounce podsypneme moukou), naplníme , zavineme a naskládáme na plech. Každý rohlík dvakrát dlouze a hlavně hluboko nařízneme (nejlépe jde žiletkou) a necháme asi 45-60 minut nakynout.

Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (240°C/10min).