Tahle nádherná sušená rajčata jsem kdysi koupila (odkaz níže) a pak je chtěla naložit.
Poradila mi s tím až kamarádka – naložená rajčata jsou vynikající a voňavá a já se brzy chystám dělat už třetí dávku…

Suroviny:

sušená rajčata (doma v sušičce nebo koupená, třeba TADY)
1 litr vody
100 ml octu
olivový olej
česnek
bazalka
tymián a další bylinky

Sušená rajčata v oleji

Postup:

vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme.
Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme.

Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha.

Sušená rajčata v oleji

Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, prokládáme bylinkami a plátky česneku, vrstvy zalíváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny.

Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě – třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem. Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu.

Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici – tam by olej ztuhnul. Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci.

Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.

Sušená rajčata v oleji

-malá bublinka uprostřed sklenice vznikla jejím nešetrným přenášením-