Švýcarky jsou pečivo velice známé a původem staré. Někdo je zná švýcarky pod jménem františky. Tak nebo tak, je to pečivo velice voňavé vanilkou, máslem a skořicí, nepřeslazené, lehounké a nakypřené hlavně díky omládku.

Suroviny

Těsto:

Na omládek:

  • 100 ml vlažné vody
  • 17 g čerstvého droždí
  • necelá lžička sladěnky (nebo včelího medu)
  • 120 g hladké mouky

Dále:

  • 90 ml vody
  • 100 g změklého másla
  • 100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
  • špetka soli
  • 350 g hladké mouky

Náplň:

  • 40 g měkkého másla
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • asi 40-50 g strouhaných piškotů

Postup

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny. V zavřené necháme omládek hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (klasicky nejprve tekuté, pak sypké) a programem bez předehřevu necháme pekárnou uhníst hladké těsto. V zavřené pekárně bude těsto přibližně hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45-60 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.

Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, propracujeme a vyválíme na užší obdélník.

Švýcarky
-těsto rozválíme na plát-

Rozetřeme na něj máslo….

Švýcarky
-potřeme máslem a posypeme cukrem, skořicí-

…..posypeme cukrem, skořicí a mletými piškoty a z delší strany zavineme do rolády.

Švýcarky
-plát svineme do závinu-

Tu pak nakrájíme na 5-7 cm široké řezy…

Švýcarky
-nakrájíme širší šneky-

…každý z nich uprostřed jakoby „překrojíme“ omoučenou obracečkou nebo tupou stranou nože (pozor na úplné překrojení ) – vnitřní závity nám povyjedou ven.

Švýcarky
-tupou stranou nože každou švýcarku smáčkneme až k podložce-

Necháme nakynout na plechu s fólií…..

Švýcarky
-uložíme na plech ke kynutí-

….před vložením do rozehřáté trouby ještě jednou promáčkneme, potřeme vejcem a dáme upéct.

Švýcarky
Švýcarky

Těsto je nádherně nakynuté, nelepí a švýcarky jsou lehounké jako peříčko a výborné i druhý den po upečení.

Švýcarky
Švýcarky