Švýcarky jsou pečivo velice známé a původem staré. Někdo je zná švýcarky pod jménem františky. Tak nebo tak, je to pečivo velice voňavé vanilkou, máslem a skořicí, nepřeslazené, lehounké a nakypřené hlavně díky omládku.
Suroviny
Těsto:
Na omládek:
- 100 ml vlažné vody
- 17 g čerstvého droždí
- necelá lžička sladěnky (nebo včelího medu)
- 120 g hladké mouky
Dále:
- 90 ml vody
- 100 g změklého másla
- 100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
- špetka soli
- 350 g hladké mouky
Náplň:
- 40 g měkkého másla
- vanilkový cukr
- mletá skořice
- asi 40-50 g strouhaných piškotů
Postup
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny. V zavřené necháme omládek hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (klasicky nejprve tekuté, pak sypké) a programem bez předehřevu necháme pekárnou uhníst hladké těsto. V zavřené pekárně bude těsto přibližně hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45-60 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, propracujeme a vyválíme na užší obdélník.
Rozetřeme na něj máslo….
…..posypeme cukrem, skořicí a mletými piškoty a z delší strany zavineme do rolády.
Tu pak nakrájíme na 5-7 cm široké řezy…
…každý z nich uprostřed jakoby „překrojíme“ omoučenou obracečkou nebo tupou stranou nože (pozor na úplné překrojení ) – vnitřní závity nám povyjedou ven.
Necháme nakynout na plechu s fólií…..
….před vložením do rozehřáté trouby ještě jednou promáčkneme, potřeme vejcem a dáme upéct.
Těsto je nádherně nakynuté, nelepí a švýcarky jsou lehounké jako peříčko a výborné i druhý den po upečení.
Mám ich v pláne robiť budúci týždeň
Prosím ty mleté piškoty jsou tam proto, že podrží máslo, aby všechno nevyteklo? Děkuji za odpověď. Jdu zadělat. :-)
Ano a také švýcarky uvnitř dosladí i dochutí.
Ahojky, na kolik stupňů a jak dlouho se peče?? Leoš
Zdravím :-) na 180-200°C/°13-17 minut.
Zdravim,muzu dat misto hladke mouky hladkou spaldovou?nebo aspon pul na pul?
Dobé ráno, zkuste půl ma půl, jen je třeba dát pozor na vodu – špalda jí potřebuje maličko méně.
Iva