Výrazně vonící celováskové pečivo. Díky kvásku vydrží až do spotřebování, ale nám -zmlsaným častým domácím pečením- stejně nejvíce chutná čerstvé.
Vyzkoušela jsem z těsta různé tvary, nejvíc se osvědčily dalamánky.

Suroviny:

40 g pravidelně živeného kvásku
160 ml (g) vody
100 g žitné mouky chlebové
60 g pšeničné mouky chlebové
– smícháme a zakryté proti osychání necháme kvasit v teple asi 9-12 hodin.

Dále:
160 ml (g) vody
90 g pšeničné mouky chlebové

270 g hladké mouky
100 g strouhaného sýra
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
2 lžíce oleje
půl lžičky sušeného česneku
(možno vynechat nebo nahradit velkou špetkou mletého pepře)

 

Sýrové pečivo s kváskem

Postup:

Do vykvašeného základu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které je třeba nechat opět v teple vykynout – trvá to 2-3 hodiny. Na pomoučené desce stolu z vykynutého těsta zformujeme 4 bagety (nebo dalamánky, bulky), opět necháme vykynout (1-2 hodiny), potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20-25 min).