Jednoduché, s variabilní náplní – nejen sýrové. Dovedu si je dost dobře představit plněné kouskem libového vařeného uzeného masa.
Z jednoduchého těsta, velmi rychle a snadno udělané i naplněné….
Suroviny:
100 g vody
25 g oleje
200 g hladké mouky
1/2-1 lžička soli
5 g čerstvého droždí
Hermelín (nebo jiný oblíbený, výraznější sýr)
sezamové semínko
.
.
Postup:
droždí rozmícháme ve vodě, aby se rozptýlilo opravdu rovnoměrně. Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 30-45 minut kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16-20 dílků a do každého kousku těsta zabalíme čtvereček Hermelínu.
Dobře uzavřeme, vrch balíčku lehce smočíme v misce s trochou vody a mokrou stranou oválíme v sezamu. Na plech ukládáme spojem dolů, sezamem nahoru.
.
.
Necháme asi 20 minut dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/10-15 minut).
Pokud tuhle „pralinku“ před pečením místo ve vodě smočíte v rozšlehaném vejci, chytí v troubě dříve barvu a sezam bude ještě lépe držet.
.
.
.
Díky za tento recept! Vyzkoušela jsem a pralinky jsou super, jen mi u některých trochu vytekl hermelín, tak příště si dám větší pozor. Už se těším, až budu příště experimentovat s náplněmi.
Jé, to je škoda – mně se nezadařilo jen u jediného kousku.
Chce to k sobě okraje těsta opravdu dost přitisknout a pak na ten spoj bochánek položit – než uděláte všechny zbylé kousky. Spojem nahoru ho držíte v ruce při namáčení do vody a opět spojem dolů ukládáte na plech k dokynutí.
Ať Vám chutnají i příště! ;-)