Celopšeničný chleba, lehounký, díratý, s oky lemovanými zbytky roztaveného sýra. Určitě nezabere tolik práce, jak to na první pohled vypadá. Většinu času se jen čeká na vykynutí – tenhle okatý krasavec je totiž vykynutý pouhými dvěma gramy čerstvého droždí.
Není třeba čekat nečinně – já jsem si třeba během kynutí uvařila celý oběd a od něj jen odskakovala přeložit těsto, kynoucí na vedlejší lince.
Suroviny:
na preferment:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
200 g vody
2 g droždí
– všechny suroviny smícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin pracovat.
Dále potřebujeme:
300 g pšeničné chlebové mouky
200 g vody
2 rovné lžičky soli
100 g tvrdého sýra (min.45%) nakrájeného na kostičky
Postup:
K vykvašenému prefermentu přidáme 150 g vody, všechnu pšeničnou chlebovou mouku, promícháme a necháme 30 minut odpočinout (proběhne autolýza, mouka přirozeně bobtná a vytváří se lepková síť).
Pak vlijeme sůl, rozmíchanou ve zbylých 50 g vody a robotem vymísíme těsto. Je hodně řídké, ale není třeba se lekat – delším mísením trochu zpevní a následným překládáním pak ještě víc. Robot nechávám pracovat i 10 minut, občas nožem těsto ze stěn mísy přiškrábnu k háku. Hotové těsto vyškrábneme na pomoučenou desku stolu, poprvé popřekládáme a necháme kynout přímo na stole.
Po 20-30 minutách překládáme znovu – stěrkou těsto, pokud je třeba, podškrábneme od stolu, „rohy“ těsta pak chytneme pomoučenými prsty, povytáhneme je a postupně složíme do obálky. Toto překládání pak zopakujeme ještě dvakrát, vždy po 20-30 minutové přestávce na kynutí – těsto tak vlastně kyne už 1-1,5 hodiny. (V hodně teplém prostředí nebo v létě bude samozřejmě kynout rychleji a tak je ntřeba časy mezi kynutími upravit podle potřeby.)
Po poslední půlhodince kynutí těstu opět povytáhneme rohy – teď už hodně opatrně, abychom z něj nevyhnali zbytečně moc vzduchových bublin – a na vzniklý čtverec rozházíme polovinu kostiček sýra. Za rohy těsto poskládáme do obálky, necháme asi 10 minut odpočinout a znovu opatrně povytahujeme do přibližného čtverce. Poházíme zbylé kostičky sýra, povytažením za rohy a složením do obálky bochník uzavřeme a pomocí stěrky přeneseme na moukou dobře vysypanou utěrku. Tam ho uložíme stejně, jako ležel na stole (tj.závěrem nahoru), i s utěrkou bochník uložíme do kulaté ošatky nebo cedníku, necháme dokynout a upečeme.
.
.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 250 °C. Pokud je možné, na dlaždici nebo alespoň dvou plechách na sobě – dobře nahřáté pak způsobí pěkné vyskočení bochníku. Je možné péct i se starým plechem na dně trouby, do kterého po vykulení ošatky na dlaždici, před zavřením trouby, chrstnete asi 100 ml horké vody pro vytvoření páry….ale pekla jsem dvakrát i bez něj, jen jsme chleba postříkali vodou z rozprašovače a vyskočil nádherně, nepopraskal.
- na nejvyšší teplotu (250°C) je třeba péct jen asi 15-20 minut. Pak teplotu snížíme na 210-220°C a chleba dopečeme.
- kostičky sýra je lepší krájet spíš menší, z těch větších zůstávaly dost velké zbytky.
- kromě překládání jsem bochník nijak nestáčela – tvar mu podržela ošatka a následné prudké pečení.
- .
.
.
Dobrý den Ivi
Velmi ráda peču podle Vašich receptů.
Můj manžel má tento chleba velmi rád.
Od té doby, co ho peču v silikonové formě a v minitroubě, tak je úžasný. Také mám velmi dobrou zkušenost s moukami ze Slovenska, které pomáhala vyvíjet paní, kterou baví pečení z kvásku. Pečivo z této mouky je vždycky skvělé
Přeji Vám hodně zdraví a energie při pečení i v životě
Lenka
Dobrý den,
to jste mě moc potěšila, děkuji!
Přeji Vám krásné svátky!
Iva
Teď jsem dopekla, chleba je úžasný, přehledný recept, super, děkuji!!! Díky Vám jsem se přestala bát kynutého těsta, moje rodina kyne také. Ivana
Výborný chlebík! Peču už podruhé, přidala jsem i osmaženou cibulku. Je čím dál lepší, ale to je spíš o tom, že vychytávám postupně některé věci :-) Každopádně, jeden z mála, který se osvědčil, a budu jej péct i nadále. Je to taková sázka na jistotu :-) Moc děkuji za skvělý recept! Velkým bonusem je pro mne celozrnná mouka…