Tmavé paličky se škvarky
Tmavší, tenčí bulečky, které jsou i přes velký obsah celozrnné mouky (52 %) lehké, měkounké.
Voní i chutnají po škvarcích, jen je popadnout do ruky a vyběhnout s nimi ven…

 

SUROVINY:
Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
– vše smícháme do hladkého těstíčka a necháme hodinu kynout
Dále:
260 g pšeničné mouky celozrnné jemné
200 g vody
25 g oleje
110 g hladké mouky
2 lžičky soli
špetka drceného kmínu

Na potření a posyp:
vejce
hrst sekaných škvarků

 

Tmavé paličky se škvarky

POSTUP:

Zároveň s umícháním omládku všechnu celozrnnou mouku smícháme se zbylou recepturní vodou (200 g) a necháme proběhnout autolýzu – částečky mouky zbobtnají, měknou a také se lépe vyvíjí lepek.
K vykynutému omládku přidáme namočenou mouku a zbytek všech surovin, uhněteme těsto a necháme ho asi hodinu kynout.

 

Tmavé paličky se škvarky

 

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 12 kousků, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na paličku.
Všechny paličky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Svrchu je lehce zmáčkneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými škvarky, které rukou zlehka na těsto přitiskneme a takhle necháme paličky před pečením znovu vykynout.
(Kdo má rád, může navíc mezi škvarky sypnout několik zrníček hrubé soli.)

Upečeme je ve vyhřáté troubě (220°C/15-20 minut).

 

Tmavé paličky se škvarky

 

2 komentářeLeave a comment

  • Musím říct, že když jsem začla těsto zadělávat, zdálo se mi o čertech. Připadalo mi hrozně suché a ruce mi málem upadly, zadělávám vařečkou ručně, jak mě to maminka naučila 🙂 no když jsem to viděla, myslela jsem, že paličky budou tvrdé a měla chuť přilít vodu. Pak ve mě převládla myšlenka „vždyť ta ženská napsala i knížku, ta ví co dělá“ 😀 a dobře jsem udělala. Paličky jsem vytáhla spíš na velikost rohlíků a nechala kynout hoďku a půl, těsto si o to řeklo 🙂 žvýkám už druhý rohlík a mám boule za ušima 🙂

    • Dobrý den, děkuji za milou zprávu 🙂 Jsem ráda, že se paličky nakonec povedly a chutnají.
      Jen – ta ženská ví dobře, co dělá, ale…může se stát (vzácně, ale přece), že něco z poznámek na papíře špatně opíšu na web. Každá mouka saje jinak, vidím to i na moukách, které kupuju – příště se nebojte dát 1-3 lžíce vody navíc. Kdyby pak z těsta náhodou nešly udělat paličky, určitě bych je tvarovala jako menší vdolečky, se sekanými škvarky na povrchu 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.