Chleba je příjemně měkounký, se spoustou drobounkých oček a druhý den jde krájet na potřebně tenké toustové krajíčky.
♥
Suroviny:
na omládek
100 ml vlažné vody
lžičku sladěnky
10 g droždí
125 g hladké mouky
Všechny suroviny dobře promícháme a v zakryté miscve necháme hodinu kynout.
Dále:
130 ml vody
50 g oleje
lžičku cukru
1,5 lžičky soli
20 g Solamylu
200 g pšeničné chlebové mouky
80 g hladké mouky
.
.
Postup:
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 45-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, uděláme šišku dlouhou jako chlebíčková forma a do této formy, vymazané tukem, chleba vložíme. Znovu necháme nakynout, potřeme vodou a vložíme do dobře vyhřáté trouby. Na 200°C pečeme asi 30-35 minut (každá trouba peče jinak).
.
.
Dobrý den, paní Ivo,
moc jsme si oblíbili tento Váš toustový chléb, dělám ho rovnou ve dvou formách z dvojité dávky. Jenom si pořád nejsem jistá, zda dělám správně a dávám i dvojité množství droždí. Myslíte, že by stačilo i míň?
Lenka
Dobrý den, Lenko,
ano, děláte to správně. Přesto zkuste dát jen 16-17 g čerstvého droždí, mělo by to stačit. ;-)
Iva
Ježíšek mi přinesl Ruce v mouce, tak jsem hned zkoušela – žitný celokváskový a tento toustový. Oproti receptu jsem místo oleje použila rozpuštěné máslo, jinak jsem neměnila nic. Chlebík je krásně nadýchaný a velmi chutný. Vřele doporučuji! :)
Dobrý den,
chci se zeptat, zda toustový chléb vyklápíte hned po vyndání z trouby, nebo až když vychladne?
Děkuji za odpověď Hanka
Dobrý den, Hanko, nechám ho chvilku vychladnout. I pak ho vyklápíme opatrně a po vyklopení hned otočíme „hlavou vzhůru“ :-)
Iva
Dobrý den, měli jsme chuť na bílé pečivo, ale nechtělo se mi dělat s rohlíky. Zkusila jsem váš recept a povedl se úplně báječně. Už dlouho používám místo droždí kvásek, tak jsem druhý den zadělala na nový a tentokrát jsem použila místo droždí Levito madre. Výsledek byl ohromný. Vřele doporučuji i tuto variantu ☺😋🍞
Díky, Karlo :-)
Výborný chlebík – vždy se povede.Doporučuji i ostatním vyzkoušet.
Dobrý den,budu si kupovat formu na toustový chléb,jen nevím jak velkou a Jestli je vhodná silikonová nebo jakou by jste mi doporučila na vaši dávku.Dekuji Petra
Dobrý den, nevím, jestli není silikonová moc malá. Kterou máte vyhlédnutou?
Iva
https://www.dedra.cz/cs/da7799-hluboka-obdelnikova-forma-biopan?gclid=CjwKCAjwgr6TBhAGEiwA3aVuIQlz-AJ5nBcSUnvoaoVSh_9WR3WeahkFFcAf5sNiiGS_fnZTgAN4KBoCqIIQAvD_BwE. Dobrý den.nskonrc se mi nejvíce líbí tato.Rozmer bude dostačující? Děkuji Petra
Dobrý den, ano, stačí.
Iva
Dobrý den Ivo, musí tam být nutně solamyl? Musel bych ho koupit jen kvůli tomu…, ale mám sušenou syrovatku… :-)
Dobrý den, nemusí :-)
Ahoj, chci teď tousťák upéct jen nemám chlebouvou mouku můžu použít klasickou bílou? Díky
Dobrý den, ano.
Dobrý den, jak prosím nahradím droždí pšeničným krásném?
Dobrý den, peču jen s kváskem žitným, ale snad to bude stejné. Přečtěte si, jak na to:
https://www.pekarnomanie.cz/jak-prevest-recept-s-drozdim-na-kvaskovy-a-naopak/
Iva
Krásný den,Ivanko včera pečená podle vašich receptů vánočka,věky a tousťák.Vše jako vždy luxusní 👍.Moc děkuji za všechny vaše recepty ❤️. Přeji Vám krásné, pohodové prožití vánočních svátků a v to novém roce kromě spousty zdravíčka spoustu krásných receptů.
Zdravím vás šel by tenhle recept realizovat v domácí pekárně? Pekárna těsto muže uhníst a potom i upéct?
Program hnětení na 10 min. Potom vypnout nechat kynout a pak upéct. To by šlo že? Díky za odpověď přeji hezky den
Dobrý den, určitě ano.
Iv.