Chleba je příjemně měkounký, se spoustou drobounkých oček a druhý den jde krájet na potřebně tenké toustové krajíčky.
♥
Suroviny:
na omládek
100 ml vlažné vody
lžičku sladěnky
10 g droždí
125 g hladké mouky
Všechny suroviny dobře promícháme a v zakryté miscve necháme hodinu kynout.
Dále:
130 ml vody
50 g oleje
lžičku cukru
1,5 lžičky soli
20 g Solamylu
200 g pšeničné chlebové mouky
80 g hladké mouky
.
.
Postup:
K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 45-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, uděláme šišku dlouhou jako chlebíčková forma a do této formy, vymazané tukem, chleba vložíme. Znovu necháme nakynout, potřeme vodou a vložíme do dobře vyhřáté trouby. Na 200°C pečeme asi 30-35 minut (každá trouba peče jinak).
.
.
Dobrý den, paní Ivo,
moc jsme si oblíbili tento Váš toustový chléb, dělám ho rovnou ve dvou formách z dvojité dávky. Jenom si pořád nejsem jistá, zda dělám správně a dávám i dvojité množství droždí. Myslíte, že by stačilo i míň?
Lenka
Dobrý den, Lenko,
ano, děláte to správně. Přesto zkuste dát jen 16-17 g čerstvého droždí, mělo by to stačit. 😉
Iva
Ježíšek mi přinesl Ruce v mouce, tak jsem hned zkoušela – žitný celokváskový a tento toustový. Oproti receptu jsem místo oleje použila rozpuštěné máslo, jinak jsem neměnila nic. Chlebík je krásně nadýchaný a velmi chutný. Vřele doporučuji! 🙂
Dobrý den,
chci se zeptat, zda toustový chléb vyklápíte hned po vyndání z trouby, nebo až když vychladne?
Děkuji za odpověď Hanka
Dobrý den, Hanko, nechám ho chvilku vychladnout. I pak ho vyklápíme opatrně a po vyklopení hned otočíme „hlavou vzhůru“ 🙂
Iva
Dobrý den, měli jsme chuť na bílé pečivo, ale nechtělo se mi dělat s rohlíky. Zkusila jsem váš recept a povedl se úplně báječně. Už dlouho používám místo droždí kvásek, tak jsem druhý den zadělala na nový a tentokrát jsem použila místo droždí Levito madre. Výsledek byl ohromný. Vřele doporučuji i tuto variantu ☺😋🍞
Díky, Karlo 🙂