Tousťák by se měl co nejvíce přibližovat k prodávanému vícezrnnému toustovému chlebu….musela jsem si ho koupit, abych věděla jak chutná.
První chleba byl více celozrnný, kypřený kváskem a prefermentem. Tento je už čtvrtý pokus, strukturou střídy i chutí se tomu koupenému dost přibližuje.
Chlebíčkovou formu mám docela velkou, těsta je v ní polovina, po nakynutí a upečení chleba vykukoval 1-2 cm nad vrchní hranu formy.
Je pocitově lehký a na skus hned poznáte, že je v něm spousta zrníček.

Suroviny:

30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
– promícháme a zakryté necháme asi 10-12 hodin prokvasit

Dále:
100 g hrubě mletého žita
100 g vody
– alespoň 2 hodiny před zaděláním těsta necháme nabobtnat

350 g hladké mouky
130-140 g vody

40 g lněného semínka
10 g sezamu
50 g oleje
2 lžičky soli
lžička cukru
2-3 g čerstvého droždí

 

Toustový vícezrnný chléb

 

Postup:

k vykvašenému kvásku přidáme nabobtnané žito, zbytek mouky i ostatní suroviny a uhněteme těsto. Po kratším odpočinku (30-40 minut) ho znovu promíchneme a urovnáme do dobře vymazané formy.

 

Toustový vícezrnný chléb

 

Zakryté necháme znovu nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 45 minut – pekla jsem trochu déle, chleba má tmavší hřbet).

 

Toustový vícezrnný chléb