Tousťák by se měl co nejvíce přibližovat k prodávanému vícezrnnému toustovému chlebu….musela jsem si ho koupit, abych věděla jak chutná.
První chleba byl více celozrnný, kypřený kváskem a prefermentem. Tento je už čtvrtý pokus, strukturou střídy i chutí se tomu koupenému dost přibližuje.
Chlebíčkovou formu mám docela velkou, těsta je v ní polovina, po nakynutí a upečení chleba vykukoval 1-2 cm nad vrchní hranu formy.
Je pocitově lehký a na skus hned poznáte, že je v něm spousta zrníček.
♥
Suroviny:
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
– promícháme a zakryté necháme asi 10-12 hodin prokvasit
Dále:
100 g hrubě mletého žita
100 g vody
– alespoň 2 hodiny před zaděláním těsta necháme nabobtnat
350 g hladké mouky
130-140 g vody
40 g lněného semínka
10 g sezamu
50 g oleje
2 lžičky soli
lžička cukru
2-3 g čerstvého droždí
Postup:
k vykvašenému kvásku přidáme nabobtnané žito, zbytek mouky i ostatní suroviny a uhněteme těsto. Po kratším odpočinku (30-40 minut) ho znovu promíchneme a urovnáme do dobře vymazané formy.
Zakryté necháme znovu nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 45 minut – pekla jsem trochu déle, chleba má tmavší hřbet).
Ivi, díky díky díky. Bohunka
Ještě neděkuj, až vyzkoušíš :-)
Ahoj Ivi, mám takovou myšlenku a Tobě ji píšu k posouzení. Když bych si udělala těsto v robotu a ve finále ho dala do formy z pekárny. Dal by se upéct v pekárně se studeným startem? Chleba v remosce se studeným startem se daří perfektně (peču každý týden, někdy i dvakrát a nikdy nezklamal). Jen nevím, v čem namelu žito :-( A ještě bych Tě chtěla poprosit – jak vypadal recept na tu celozrnnější variantu?
Ahojky :-)
Myslím, že by to určitě jít mělo. Snad se mu nepropadne vršek…pekárna, myslím, peče na nižší teplotu než remoska.
V tom víc celozrnném bylo 120 celozrnné pšeničné mouky + 380 g hladké mouky. Byl také dobrý, ale byl hrubší než ten koupený.
Ivi, já ten chleba nekupuju, takže nemám s čím srovnávat :-). Až vyzkouším, dám vědět, jak to dopadlo.
Tousťák je perfektní chuti i druhý den. Žádná „suchotina“. Lepší toustový chleba jsem nikdy nejedla a jelikož jsem si ho zařadila do TOP receptů chlebů, tak jiný už dělat a jíst nebudu. Ivi, opět díky za perfektní recept.
Dobrý večer, pekla jsem tento chleba a zřejmě jsem někde udělala chybu. Chléb mi praskl a při krájení se drobil, chuťově byl výborný. Mohla byste mi poradit, hlavně aby se nerozpadal.
Děkuji Helena
Dobrý den,
chleba je vyzkoušený mnohokrát, chyba v receptu by být neměla – možná máte víc savou mouku. Jediné, co mě napadá, pokud jste dodržela a neměnila druhy a gramáže mnou vyzkoušených surovin, je menší nedostatek vody. Nebylo těsto moc tuhé? Tvarovalo se (rovnalo do formy) dobře?
Iva
Dobrý večer, v žádném případě jsem si nemyslela, že by recept byl špatný. Recept jsem přesně dodržela. Nejsem zkušená pekařka a tak neimprovizuji. Těsto se mi dávalo do formy dobře, zdálo se mi tužší. Jaká má být konzistence?
Děkuji Helena
:-) myslela jsem to tak, že byl recept opravdu několikrát (a nejen mnou) vyzkoušený, že se není čeho bát.
Vaše mouka může být víc savá – každopádně těsto sice vyloženě neteče, ale také nedrží tvar. I proto je pečeno ve formě.
Zkuste příště (pokud chlebu dáte ještě šanci) přidat 1-3 lžíce vody, postupně, za stálého vmíchávání. A protože je těsto kynuto i pečeno ve formě, snese přídavek vody lehce. Budu ráda, když mi dáte vědět ;-)
Držím pěsti!
Iva
Dobrý den, chléb určitě ještě upeču, chutnal nám. Těsto bylo zřejmě dost tuhé, drželo tvar při vkládání do formy. Po dalším pečení se ozvu a děkuji za rady.
Helena
Dobrý den, chtěla bych se zeptat – co když bych místo žita dala nabobtnat třeba ovesné vločky??? žito doma totiž nemám a já bych stejně ráda spíš bílý toustový než nějak moc semínkový (nejedly by mi to děti). Děkuji!
Dobrý večer,
asi ano, šlo by i tohle. Ale pkud chcete světlý toustový chleba, mrkněte třeba na tento recept:
https://www.pekarnomanie.cz/toustovy-chleba-s-omladkem/
Děkuji za tip. Já právě ale sháním něco, kde bych mohla navíc testovat můj kvásek :)
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli se dá něčím nahradit hrubě mleté žito.Nemůžu ho nikde sehnat!
Dobrý den, Iveto, pokud chcete v pečivu do něčeho „kousnout“, kupte ve Zdravé výživě půlkilovku zrna a posekejte ho v elektrickém kávomlýnku ;-) Docela dobře to jde i tyčovým mixérem, nemáte-li kávomlýnek.
Dobrý večer Ivi, tady Lenka – Myšulka 😍. Chtěla bych tousťák zítra upéct, ale žito nemám, mohla bys mi poradit, čím ho nahradit. Co třeba pohanka? Nějak mě nic nenapadá 🤷♀️. Děkuji moc. Lenka.
Ahoj Leni, nemáš ani pšenici? S pohankou jsem nikdy nezkoušela, budeš první :-) ale myslím, že i s ní by to mohlo jít.
Ahoj, nemám, ale upeču jiný a žito příští týden seženu, nechci ten recept nijak měnit, vím že je máš vychytané 😉😍🌷.
Děkuji za odpověď a přeji krásný víkend 🙋♀️🙋♀️🙋♀️.
Lenka
Dobrý den. Můžu se zeptat, jak máte velkou formu? Mám jen malou, dno má 22cm, tak abych se zbytečně netrápila s množstvím těsta. Předem děkuji.
Dobrý den, ta moje má cca 31 cm. Zadělejte těsto z poloviny dávky surovin a uvidíte ;-)
Diky, vyzkousim 🙂👍
Netušil jsem, že se dá kvásek kombinovat s droždím. Čeho se tím docílí, má to vliv i na chuť?
Ano, na chuť i kvalitu střídy. Je třeba vyzkoušet a porovnat si, třeba se k podobným receptům budete vracet častěji :-)
Dobry den, chtěla jsem se zeptat, co by se stalo kdybych vynechala olej? Dëkuji Vëra
Ještě jsem zapoměla připsat, zda to žito zalijete studenou nebo vařící vodou? Děkuji Věrka
Dobrý den, olej nebo jakýkoliv tuk těsto zvláčňuje, prodlužuje mu trvanlivost. Chcete vynechat jen olej (a nahradit třeba sádlem) nebo tuk vynechat úplně? K druhé otázce – zalévala jsem vlažnou vodou, ale můžete i studenou. Jde o nabobtnání větších částic zrna před samotným vmísením do těsta.
Iva
Myslela jsem vynechat uplně.
Tak vynechejte, ale určitě přidejte cca 30 g vody navíc ;-)
Dobrý den, jsem začátečník a tak by mě zajímalo, jak dlouho nechat kynout ve formě? Je to z kvásku převážně, tak bude chtít asi déle? Děkuji Pavla
Dobrý den, délka kynutí bude záležet na okolní teplotě i síle kvásku, zároveň je ale podpořena ždibcem droždí navíc. Chléb pečete ve formě, tím se lépe ohlídá, kdy dát péct. U podobných receptů se opravdu řídím očima, těsto by mělo by hodně zvětšit objem a vyklenout povrch. Mrkněte, v jaké formě bylo těsto urovnáno, ani po upečení nebyla forma zcela plná.
Mrzí mě, že Vm přesnou délku kynutí nijak neporadím.
Iva
Dobrý den, mám otázku ohledně rozkvasu pokud se přidává k žitnému kvásku pšeničná chlebová nechává se stejně rozkvasit do jednonásobku jako když se přidává žitná?
Rozkvas se chová stejně? Nikdy jsem ještě s pšeničnou rozkvas nedělala používám jen žitnou, tak nevím abych poznala kdy je ta správná chvíle🙈
Děkuji
Dobrý den,
rozkvašuji ji pžibližně stejně, jako tu žitnou ;-)
Iva