Trdelník na plechu
Není to ten známý, klasický trdelník, samozřejmě. Ale chutná výborně, je nádherně voňavý a povede se upéct úplně každému.
Navíc je to sladkost poměrně rychle hotová – co víc si přát?
Recept na trdelník, pečený na trdle, najdete TADY…

SUROVINY:

250 ml mléka
3 lžíce rumu
3-4 lžíce másla
3 žloutky
6 lžic cukru
vanilkový cukr
450 g polohrubé mouky
25-30 g čerstvého droždí
špetku soli

Na potření a posyp těsta:
bílek
200-220 g nasekaných ořechů (mandlí)

POSTUP:

  1. Vypracujeme řidší těsto a necháme ho asi 45-60 minut kynout (použijete-li 25 g droždí, pokyne těsto plných 60 minut).
  2. Pak těsto znovu propracujeme a roztáhneme na plechu na pečícím papíře. Třeba jen prsty, jako těsto na pizzu. Vrstva těsta by neměla být příliš nízká, aby se trdelník při pečení nevysušil – obdélník těsta na plechu má u mě doma cca 25-27×35 cm.
  3. Těsto necháme v teple chvíli kynout (20-30 minut), potřeme lehce našlehaným bílkem, posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi a upečeme ve vyhřáté troubě (180°C, přibližně 20-25 min). Při pečení trdelník kontrolujte, příliš vypečený by pak mohl být při jídle suchý.
  4. Ještě horký trdelník bohatě posypeme cukrem (kdo má rád, může použít cukr skořicový).
  5. Po vychladnutí krájíme na řezy.

 

 

 

10 komentářůLeave a comment

  • Opravdu skvělé. Jednoduché – výsledek skvost! Díky za pekárnománii, radost nejen pohledět.

  • Díky za Vaše stránky, často v nich čenichám. Trdelník je skvělý, je opakovaně vyžadován širokým publikem. Pokaždé potlesk na otevřené scéně. Hezké Vánoce, pohodu, zdraví a radostné pekárnomaniakální novinky v dalším roce!

    • Hano, děkuji Vám za krásný vzkaz 🙂 a přeji klidné svátky a fajn rok 2020
      Iva

  • Za mě jedno z nejlepších těst na kynutou buchtu 🙂 zkusili jsme jako trdelnik na plech (mňam) a pak jsem neodolala a recept jsem použila jako základ na kynuty koláč s tvarohem, švestkami a žmolenkou z kokosového oleje (nedávno jsem objevila a je to chuťový orgasmus…. promiňte ten výraz, ale jinak to nejde 😊). No a vše dohromady prostě BOMBA. děkuji!!!

    • 🙂 vždy jsem šťastná, když lidé nad receptem přemýšlí a pak ho posunou třeba jiným směrem. Jste šikovná a já mám radsot, že Vám tenhle trdelník chutná!
      Iva

  • Dobrý den, mužů dat sušené droždí, v obchodě nikde není čerstvé? A kolik prosím?

    • Sušené droždí se nahrazuje 2,5x menším množstvím, tedy za 10 g čerstvého 4 g sušeného. V tomto receptu tedy za 25 – 30 g čerstvého cca 10 – 12 g sušeného droždí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.