Není to ten známý, klasický trdelník, samozřejmě. Ale chutná výborně, je nádherně voňavý a povede se upéct úplně každému. Navíc je to sladkost poměrně rychle hotová – co víc si přát?
Recept na trdelník, pečený na trdle, najdete TADY…

Suroviny:

  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce rumu
  • 3-4 lžíce másla
  • 3 žloutky
  • 6 lžic cukru
  • vanilkový cukr
  • 450 g polohrubé mouky
  • 25-30 g čerstvého droždí
  • špetku soli

Na potření a posyp těsta:

  • bílek
  • 200-220 g nasekaných ořechů (mandlí)
Trdelník na plechu

Postup:

  1. Vypracujeme řidší těsto a necháme ho asi 45-60 minut kynout (použijete-li 25 g droždí, pokyne těsto plných 60 minut).
  2. Pak těsto znovu propracujeme a roztáhneme na plechu na pečícím papíře. Třeba jen prsty, jako těsto na pizzu. Vrstva těsta by neměla být příliš nízká, aby se trdelník při pečení nevysušil – obdélník těsta na plechu má u mě doma cca 25-27×35 cm.
  3. Těsto necháme v teple chvíli kynout (20-30 minut), potřeme lehce našlehaným bílkem, posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi a upečeme ve vyhřáté troubě (180°C, přibližně 20-25 min). Při pečení trdelník kontrolujte, příliš vypečený by pak mohl být při jídle suchý.
  4. Ještě horký trdelník bohatě posypeme cukrem (kdo má rád, může použít cukr skořicový).
  5. Po vychladnutí krájíme na řezy.