Trdelník na plechu
Není to ten známý, klasický trdelník, samozřejmě. Ale chutná výborně, je nádherně voňavý a povede se upéct úplně každému.
Navíc je to sladkost poměrně rychle hotová – co víc si přát?
Recept na trdelník, pečený na trdle, najdete TADY…

SUROVINY:

250 ml mléka
3 lžíce rumu
3-4 lžíce másla
3 žloutky
6 lžic cukru
vanilkový cukr
450 g polohrubé mouky
25-30 g čerstvého droždí
špetku soli

Na potření a posyp těsta:
bílek
200-220 g nasekaných ořechů (mandlí)

POSTUP:

  1. Vypracujeme řidší těsto a necháme ho asi 45-60 minut kynout (použijete-li 25 g droždí, pokyne těsto plných 60 minut).
  2. Pak těsto znovu propracujeme a roztáhneme na plechu na pečícím papíře. Třeba jen prsty, jako těsto na pizzu. Vrstva těsta by neměla být příliš nízká, aby se trdelník při pečení nevysušil – obdélník těsta na plechu má u mě doma cca 25-27×35 cm.
  3. Těsto necháme v teple chvíli kynout (20-30 minut), potřeme lehce našlehaným bílkem, posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi a upečeme ve vyhřáté troubě (180°C, přibližně 20-25 min). Při pečení trdelník kontrolujte, příliš vypečený by pak mohl být při jídle suchý.
  4. Ještě horký trdelník bohatě posypeme cukrem (kdo má rád, může použít cukr skořicový).
  5. Po vychladnutí krájíme na řezy.

 

 

 

4 komentářeLeave a comment

  • Opravdu skvělé. Jednoduché – výsledek skvost! Díky za pekárnománii, radost nejen pohledět.

  • Díky za Vaše stránky, často v nich čenichám. Trdelník je skvělý, je opakovaně vyžadován širokým publikem. Pokaždé potlesk na otevřené scéně. Hezké Vánoce, pohodu, zdraví a radostné pekárnomaniakální novinky v dalším roce!

    • Hano, děkuji Vám za krásný vzkaz 🙂 a přeji klidné svátky a fajn rok 2020
      Iva

Napsat komentář: Hana Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.