Trdelníky

Sladká pochoutka všech vánočních trhů, vonící až za třetí roh…hodně lidí si je zkouší upéct doma, na zavařovačkách, plechovkách od piva, láhvích od vína – i když to bez otevřeného ohně, nad kterým se péct správně mají, nikdy nebude úplně ono, jsou i domácí trdelníky výborné.

Na internetu najdete hodně prima čtení o těch „zaručeně pravých“ trdelnících. Mně osobně se asi nejvíc líbil tento článek a video se stařenkou, která nejen popovídala o časech davno minulých, ale předvedla, jak trdelníky namotat a upéct.

Kromě různých sklenic, které jsem uz vzpomínala, jsem viděla maličké domácí trdelniky namotané na formičky. Pak také na trubičky, a od loňského podzimu nabízí formy na trdelniky i Tescoma.

Můj manžel, který si rád hraje se dřevem, hrdinsky prohlásil, že mi trdla vyrobí. A slib splnil – udělal dvě buková, dlouhá tak akorát na šířku trouby.

Receptů na těsto na trdelniky najdete hodně. Pokud chcete, vyzkoušejte tohle moje – je příjemně měkounké, tvarovatelné, méně sladké. Po dvou pokusech jsem se dopracovala k určitému poměru surovin. Netvrdím, že je to přesně to pravé trdelníkové těsto, ale trdelníky z něj nám chutnají.

Suroviny:

na jeden trdelník, dlouhý přes celou troubu, je potřeba:

200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky) 
30 g mléka
60 – 70 g vody
1 žloutek
30 g cukru
30 g změklého másla
špetka soli
8 g čerstveho droždí

– bílek na potření trdelníků před pečením
– sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením

Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.

Trdelníky

Postup:

z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.

Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku  trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomohla jsem si při tom nakrojením těsta a pak už jen doválela dotenka.

Trdelníky

Váleček jsme na stole nechali asi 10 minut odpočinout, navinuli na máslem pomaštěné trdlo – kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačili, potřeli rozšlehaným bílkem, obalili v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dali péct do trouby, vyhřáté na 230°C.

Trdelníky

Během několika minut byly trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.

A mlsat a mlsat a…..

Trdelníky

Trdelníky

 

26 komentářůLeave a comment

    • Ano, po tom jsem pokukovala pred vánocemi….když jsem naznala, ze bych potrebovala dvoje, ať se vyplatí upéct, manžel frajersky zahlásil, že mi trdla udělá dřevěná,
      A slib splnil 🙂

  • Ivi, sú nádherné, ozajstné trdelníky… a nepochybne chutné. Slintám ako Punťo, trdelníky milujem. Mám na ne zopár receptov, ale neprišlo k realizácii kvôli technickej záležitosti – na čo ich namotávať a ako to uchytiť na plechu? Ja som to chcela namotávať na plechovky, cez ktoré by bola prestrčená tyč a opretá o boky plechu… ale nešlo to, lebo plechovice sa spodkom dotýkali plechu… tak som sa nakoniec vybodla na to.
    Tvoj muž je šikulák. Môžeš mi vysvetliť to uchytenie trdiel na koncoch? Alebo boli len položené na okrajoch?
    Prajem ti pekný deň 🙂

  • Milá Ivo, trdelníky podle tvého receptu mají veliký úspěch, zítra je opět budu péct. Jak jsi už viděla, manžel mi vyrobil bezva udělátko , takže výroba a pečení i většího množství trdelníků jde poměrně rychle. Moc děkuji za inspiraci.
    S pozdravem Naďa

    • Mám z toho opravdu radost 🙂 možná, že ten tvůj stojánek okopírujem – vadilo by moc?

      • Vůbec to nevadí 🙂 . Ba naopak, jsem ráda, že výrobek mého muže bude inspirací pro ostatní pekařinky. S pozdravem N.

  • Dobrý den, mám asi úplně hloupý dotaz. Ten stojan na trdla se strká do trouby celý??? Nebo se přesně změří šířka trouby a váleček vyrobí tak, aby váleček s těstem byl v troubě zatrčený a celé to drželo v drážce na těch dvou kolíčcích, které jsou na každé straně válečku?
    Moc děkuji za odpověď.

    • Dobrýden,
      druhý způsob – změřit troubu a válečky udělat přes celou její šířku, kde pak při pečení budou zastrčeny kolíčky v drážkách na plechy 😉

  • Ivo,když ho obalíme v cukru a krupici před pečením , nezkrystaluje mi anebo obalit až po pečení v cukru? A péči na horkovzduch ?

    • Peču normálně (bez horkovzduchu) a obaluji předem – výsledek je vidět na fotkách. Nekaramelizuje, všechno v pohodě. 😉
      Používám jemný krystal.

  • Ivi, dnes jsem poprvé pekla trdelník a vybrala jsem si Váš recept…. tímto moc děkuji, jsou výborné. Ještěže jsem rovnou udělala dvojitou dávku ;). Pěkný den 🙂

  • Dobrý den,nevím jak vám ale nejsou ty ořechy připálené?Kdysi jsem je obalila před pečením a dopadlo to špatně.Děkuji a prima web.

    • Dobrý večer,
      určitě jsem je opálené neměla. Možná jste je pekla na vyšší teplotu?

  • Dobrý večer šlo by to péct na trubičkách od kremrolí? Děkuji za odpovět.

    • Dobré ráno,
      určitě mohlo, ale asi se hodně namotáte – těsta je dost a na trubičku ho přijde jen malý kousek 😉

  • Prosím koukala jsem, že přesně stejný tvar a i délku jako na fotkách mám váleček na těsto akorát nevím jaké je to dřevo. Buď jsem to blbě koupila a je to trdlo a nebo váleček stejného tvaru jako trdlo, nevyzkoušel to někdo na válečku na těsto? Děkuji

  • Zdravím, u nás je děláme na chalupě na ohni, namotáváme, nebo naplácáme na větev z lísky, nebo jiného stromu co má hladkou kůru a děti si to takhle upečou nad žhavím 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.