Sladká pochoutka všech vánočních trhů, vonící až za třetí roh…hodně lidí si je zkouší upéct doma, na zavařovačkách, plechovkách od piva, láhvích od vína – i když to bez otevřeného ohně, nad kterým se péct správně mají, nikdy nebude úplně ono, jsou i domácí trdelníky výborné.

Na internetu najdete hodně prima čtení o těch „zaručeně pravých“ trdelnících. Mně osobně se asi nejvíc líbil tento článek a video se stařenkou, která nejen popovídala o časech davno minulých, ale předvedla, jak trdelníky namotat a upéct.

Kromě různých sklenic, které jsem uz vzpomínala, jsem viděla maličké domácí trdelniky namotané na formičky. Pak také na trubičky, a od loňského podzimu nabízí formy na trdelniky i Tescoma.

Můj manžel, který si rád hraje se dřevem, hrdinsky prohlásil, že mi trdla vyrobí. A slib splnil – udělal dvě buková, dlouhá tak akorát na šířku trouby.

Receptů na těsto na trdelniky najdete hodně. Pokud chcete, vyzkoušejte tohle moje těsto – je příjemně měkounké, tvarovatelné, méně sladké. Po dvou pokusech jsem se dopracovala k určitému poměru surovin. Netvrdím, že je to přesně to pravé trdelníkové těsto, ale trdelníky z něj nám chutnají.

Suroviny:

NA JEDEN trdelník, dlouhý přes celou šířku trouby, je potřeba:

200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky)
30 g mléka
60-70 g vody
1 žloutek
30 g cukru
30 g změklého másla
špetka soli
8 g čerstveho droždí

– bílek na potření trdelníků před pečením
– sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením

Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.

Trdelníky

Postup:

z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.

Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku  trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomohla jsem si při tom nakrojením těsta a pak už jen doválela dotenka.

Trdelníky

Váleček jsme na stole nechali asi 10 minut odpočinout, navinuli na máslem pomaštěné trdlo – kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačili, potřeli rozšlehaným bílkem, obalili v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dali péct do trouby, vyhřáté na 230°C.

Trdelníky

Během několika minut byly trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.

A mlsat a mlsat a…..

Trdelníky
Trdelníky