Sladká pochoutka všech vánočních trhů, vonící až za třetí roh…hodně lidí si je zkouší upéct doma, na zavařovačkách, plechovkách od piva, láhvích od vína – i když to bez otevřeného ohně, nad kterým se péct správně mají, nikdy nebude úplně ono, jsou i domácí trdelníky výborné.
Na internetu najdete hodně prima čtení o těch „zaručeně pravých“ trdelnících. Mně osobně se asi nejvíc líbil tento článek a video se stařenkou, která nejen popovídala o časech davno minulých, ale předvedla, jak trdelníky namotat a upéct.
Kromě různých sklenic, které jsem uz vzpomínala, jsem viděla maličké domácí trdelniky namotané na formičky. Pak také na trubičky, a od loňského podzimu nabízí formy na trdelniky i Tescoma.
Můj manžel, který si rád hraje se dřevem, hrdinsky prohlásil, že mi trdla vyrobí. A slib splnil – udělal dvě buková, dlouhá tak akorát na šířku trouby.
Receptů na těsto na trdelniky najdete hodně. Pokud chcete, vyzkoušejte tohle moje těsto – je příjemně měkounké, tvarovatelné, méně sladké. Po dvou pokusech jsem se dopracovala k určitému poměru surovin. Netvrdím, že je to přesně to pravé trdelníkové těsto, ale trdelníky z něj nám chutnají.
Suroviny:
NA JEDEN trdelník, dlouhý přes celou šířku trouby, je potřeba:
200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky)
30 g mléka
60-70 g vody
1 žloutek
30 g cukru
30 g změklého másla
špetka soli
8 g čerstveho droždí
– bílek na potření trdelníků před pečením
– sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením
Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.
Postup:
z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.
Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomohla jsem si při tom nakrojením těsta a pak už jen doválela dotenka.
Váleček jsme na stole nechali asi 10 minut odpočinout, navinuli na máslem pomaštěné trdlo – kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačili, potřeli rozšlehaným bílkem, obalili v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dali péct do trouby, vyhřáté na 230°C.
Během několika minut byly trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.
A mlsat a mlsat a…..
Bože, Ivi, to je nádhera :)
Máš je nádherné. V
ženičky,toto som našla……..
http://eshop.tescoma.sk/pecenie/formy-a-plechy/delicia/623390-forma-na-tradicny-trdelnik-delicia-2-ks
Ano, po tom jsem pokukovala pred vánocemi….když jsem naznala, ze bych potrebovala dvoje, ať se vyplatí upéct, manžel frajersky zahlásil, že mi trdla udělá dřevěná,
A slib splnil :-)
dobý den. parádní trdelníky. Prosím vás z jakého dřeva je vyráběl?
Z bukového :-)
Ivi, sú nádherné, ozajstné trdelníky… a nepochybne chutné. Slintám ako Punťo, trdelníky milujem. Mám na ne zopár receptov, ale neprišlo k realizácii kvôli technickej záležitosti – na čo ich namotávať a ako to uchytiť na plechu? Ja som to chcela namotávať na plechovky, cez ktoré by bola prestrčená tyč a opretá o boky plechu… ale nešlo to, lebo plechovice sa spodkom dotýkali plechu… tak som sa nakoniec vybodla na to.
Tvoj muž je šikulák. Môžeš mi vysvetliť to uchytenie trdiel na koncoch? Alebo boli len položené na okrajoch?
Prajem ti pekný deň :-)
je to nádhera…..
Milá Ivo, trdelníky podle tvého receptu mají veliký úspěch, zítra je opět budu péct. Jak jsi už viděla, manžel mi vyrobil bezva udělátko , takže výroba a pečení i většího množství trdelníků jde poměrně rychle. Moc děkuji za inspiraci.
S pozdravem Naďa
Mám z toho opravdu radost :-) možná, že ten tvůj stojánek okopírujem – vadilo by moc?
Vůbec to nevadí :-) . Ba naopak, jsem ráda, že výrobek mého muže bude inspirací pro ostatní pekařinky. S pozdravem N.
Akľ hrubé su tie trdla dakujem a v rure ich držia tie šroby ?
Průměr mají asi 4-5 cm a ano, v troubě je drží šrouby.
Dobrý den, mám asi úplně hloupý dotaz. Ten stojan na trdla se strká do trouby celý??? Nebo se přesně změří šířka trouby a váleček vyrobí tak, aby váleček s těstem byl v troubě zatrčený a celé to drželo v drážce na těch dvou kolíčcích, které jsou na každé straně válečku?
Moc děkuji za odpověď.
Dobrýden,
druhý způsob – změřit troubu a válečky udělat přes celou její šířku, kde pak při pečení budou zastrčeny kolíčky v drážkách na plechy ;-)
Ivo,když ho obalíme v cukru a krupici před pečením , nezkrystaluje mi anebo obalit až po pečení v cukru? A péči na horkovzduch ?
Peču normálně (bez horkovzduchu) a obaluji předem – výsledek je vidět na fotkách. Nekaramelizuje, všechno v pohodě. ;-)
Používám jemný krystal.
Ok dik vyzkousim
Ivi, dnes jsem poprvé pekla trdelník a vybrala jsem si Váš recept…. tímto moc děkuji, jsou výborné. Ještěže jsem rovnou udělala dvojitou dávku ;). Pěkný den :-)
Jé, to mě moc těší! Díky za zprávu :-)
Dobrý den,nevím jak vám ale nejsou ty ořechy připálené?Kdysi jsem je obalila před pečením a dopadlo to špatně.Děkuji a prima web.
Dobrý večer,
určitě jsem je opálené neměla. Možná jste je pekla na vyšší teplotu?
Dobrý večer šlo by to péct na trubičkách od kremrolí? Děkuji za odpovět.
Dobré ráno,
určitě mohlo, ale asi se hodně namotáte – těsta je dost a na trubičku ho přijde jen malý kousek ;-)
Taky bych je chtěla zkusit na velké trubičky na kremrole. Je potřeba je potřít olejem, máslem nebo třeba kokosovým olejem, aby šly trdelníky dobře dolů a nepřipeklo se? Děkuji
Nepotíraly jsme ničím. Těsto je mastné, sjede pak dolů samo.
Prosím koukala jsem, že přesně stejný tvar a i délku jako na fotkách mám váleček na těsto akorát nevím jaké je to dřevo. Buď jsem to blbě koupila a je to trdlo a nebo váleček stejného tvaru jako trdlo, nevyzkoušel to někdo na válečku na těsto? Děkuji
Dřevo na váleček na nudle cukroví atd. se z 99% používá bukové. Na obrázcích pí. Ivy vsou trdla nejspíš jasanová možná i dubová. Buk by totiž neměl takhle výraznou kresbu letokruhů. Dub buch ale nedoporučoval kvůli jeho výrazné vůní která by se horkem uvolňovsla do těsta.
Dobrý den, Pavle, poprosila jsem manžela, aby na ta moje dvě trdla kouknul (dřevem topíme, jasan doma nemáme vůbec, dub opravdu výjimečně a manžel pracuje na pile, snad se v dřevu vyzná :-) )… Trdla jsou buková a kresba je možná proto tak výrazná, že jsou trdla potřená rozpuštěným máslem. :-)
Děkuji za radu pro ostatní, kteří by chtěli také vyzkoušet…
Iva
Zdravím, u nás je děláme na chalupě na ohni, namotáváme, nebo naplácáme na větev z lísky, nebo jiného stromu co má hladkou kůru a děti si to takhle upečou nad žhavím :-)
Mohla byste mi prosím poradit, jak to udělat, když chci připravit větší množství těchto ÚŽASNÝCH trdelníku (na oslavu), aby mi těsto nepřekynulo? Kdybych například zadělala i jen z čtyřnásobného množství surovin, tak mezitím co bych dělala jeden trdelník, tak by zbytek těsta minimálně čtvrthodinu kynul navíc (při mé šikovnosti při namotávání i víc). Poslední trdelník by tak kynul o hodinu víc. Nevím, jestli by stačilo zbytek těsta dát do lednice… ? Potom už mě napadá jen zadělávat těsto postupně, což mě příliš neláká.
Dobrý den,
řešila bych to uložením těsta do lednice. Oddělit těsto na jeden trdelník, nechat ho kynout v teple a zakrytý zbytek uložit v chladu. Pokud víte, jsk dlouho asi Vám trvá trdelník namotat, vykynout i upéct, o tolik dříve vyndáte další kus těsta. – Neřeší to ovšem situaci, pokud máte jen jedno trdlo, které bude po pečení každého kusu vřelé a než na něj namotáte další těsto, budete čekat na zchladnutí. A to už bohužel neporadím, jak vyřešit.
Iva
Děkuji za odpověď. Nemám moc zkušenosti s tím, jak moc lednice ovlivní kynutí. Trdlo mám jenom jedno, ale s tím už si nějak poradím (Peču na dřevěném válečku, má přesné rozměry trouby, takže ho tam můžu vložit jako plech) Ta prodleva mezitím co vychladne asi vadit nebude. Mám jenom špatnou zkušenost s tím, že když jsem pekla poprvé, těsto mi překynulo a svezlo se z válečku na dno trouby. (To byla samozřejmě moje chyba, těsto jako takové je krásně pevné)
Doma si vaše trdelníky všichni moc zamilovali – prý „Je to zázrak“. Když nepeču pro nějakou zvlášní příležitost, dá se těsto normálně rozválet a upéct na dřevěné děsce (Na plechu to není úplně ono, protože se to peče z obou stran, jak je ten plech rozpálený. )Je to jednodušší a na chuť stejné. Mohou ho tak zkusit upécct i ti, co si netroufají na namotávání :)
Dobry den, nevite nahodou, jak by dopadlo, kdybych si trdelniky predpekla a pak druhy den dopekla? Slibila jsem je na navstevu, (ktera je hodinu cesty), ale to kynuti mi do toho hazi vidle :) diky moc za pomoc
Dobrý den, trdelníčky jsou v tomhle potvory, druhý den poměrně tuhé. Nemůžete zvolit jiné pečivo?
Iva