Potkávala jsem ho na fotkách zahraničních webů a jeho chuť si dovedla opravdu živě představit. Měkounká střída, ovoněná máslem a bylinkami, namíchanými podle vlastního výběru, navíc ještě ochucená výborným sýrem…..
Těsto na trhací chlebík jsem si udělala vlastní – bez mléka, másla a vajec, které jsou v původních receptech většinou použity, zato s nezbytnou trochou chlebové mouky.
Chleba voněl až ven, před dům. A zmizel tak rychle, že nestát opodál použitá chlebová forma, možná bych zapochybovala, že se něco peklo…
Vlastně – nezapochybovala bych. Ta nádherná vůně nám doma, přes všechna otevřená okna, zůstala až do večera.

 

SUROVINY:

180 g vody
20 g oleje
lžička soli
1/2 lžičky cukru
30 g žitné chlebové mouky
60 g pšeničné chlebové mouky
210 g hladké mouky
10-12 g droždí

Náplň:
asi 50 g másla
2 stroužky česneku
bylinky (petrželka, pažitka, oregáno, bazalka, rozmarýn)
strouhaný sýr Gran Moravia

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

 

 

POSTUP:


– těsto jsem míchala robotem, z 1,5 výše uvedené dávky – pekla jsem ve formě na chleba (taková větší forma na biskupský chleba).

Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osýchání, asi hodinu nakynout. Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30×50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.

Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové „balíčky“ pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým. (Forma by měla být dobře vymazaná tukem nebo vyložená pečícím papírem, fólií – do mé větší formy se mi pohodlně vešla černá pečící fólie z Lídlu.)

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

Trhací chléb – kynutí

 

Necháme vykynout, pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180°C/30-40 minut – každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne do tvrda a vysušený).

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

 

Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochládnout a ještě vlažný už můžeme nabízet…..

Dobrou chuť…!

 

Trhací chléb (Pull Apart Bread)

Trhací chléb (Pull Apart Bread)