Chleba je lehký, pružný, díky pohankové mouce opět s mimořádně tmavou třídou, výborný i druhý den.

Suroviny:

360 ml (g) vody
lžíce oleje
lžička cukru
2-3 lžičky kmínu
lžíce hustého kvásku (60-100 g)
2-2,5 lžičky soli
100 g celozrnné pohankové mouky
100 g žitné celozrnné mouky jemné
420-430 g hladké mouky
21 g droždí

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a necháme jí těsto pouze umíchat. Vymíchané vytáhneme, lehce omoučíme a v zakryté míse necháme nakynout.

Poté propracujeme, uděláme bochník a omoučený ho dáme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (můžeme řed kynutím naříznout).

Vykynutý upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/40-45min).