Trnkové lopaťáky

Lopaťáky (či tzv. pecové vdolky) byly vlastně předchůdcem malých koláčů, koláčků nebo vdolečků (jak se jim někde říkávalo).
Velké koláče o průměru až 35 cm, s náplní na povrchu, se sázely do chlebové pece na dřevěné lopatě. Dělávaly se prý trnčené, hruškové nebo syrové (tvarohové) – tak se píše v nádherné knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.

Jsou vlastně podobné frgálům. Pravděpodobně se pekly z jiného těsta, než je to popsané o kousek níž, ale – zkuste si upéct kousek téhle historie 😉

.

Suroviny

na dva koláče o průměru asi 30 cm:

150 g vody
15 g cukru
žloutek
30 g změklého másla
200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
8 g čerstvého droždí

Náplň:
švestková povidla
drobenka (40 g másla, 40 g cukru, 80 g pokohrubé mouky)

 

Trnkové lopaťáky

 

Postup:

ve vodě rozmícháme cukr, droždí, asi 2 lžíce z přichystané, odvážené mouky a necháme 20 minut pracovat.
Pak přidáme zbytek surovin a robotem nebo ručně vymísíme příjemně měkké těsto. Je třeba nechat ho nakynout – mísu zakryjeme utěrkou, postavíme do teplé místnosti a necháme asi hodinu kynout.

.

Trnkové lopaťáky

.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý kus pak vyškrábneme na pomaštěný plech a malým válečkem nebo prsty roztáhneme do tenkého, kulatého koláče o průměru asi 30-35 cm.
Potřeme povidly, posypeme drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/ asi 20 minut).

.

.

3 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den, nádherný koláč, který musím udělat. Ty povidla je potřeba nějak ředit? Děkuji za odpověď. Dana

    • Dobré ráno, Dano,
      povidla mám domácí, ředit jsem nemusela. Ale jestli je máte hodně tuhá, přidejte k nim po trošínce rumu a vody – aby se dala natírat.
      A děkuji 🙂
      Iva

  • Dobrý den, dnes jsem je dělala, krásně se s těstem pracovalo. Bohužel jsem udělala chybu – rozválela jsem těsto moc tenké. Spíš jako pizzu. Příště se polepším.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.